Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
Karkówkę z grilla należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym wypadku będzie twarda, żylasta i niesmaczna. Karczek zamarynuj w specjalnej marynacie od Ani i grilluj w niskiej temperaturze, dzięki czemu się nie przypali, będzie miękka, delikatna i soczysta. Jak zamarynować karkówkę na grilla?
Karkówka wieprzowa i kiełbasa to potrawy, które najczęściej przygotowywane są na grillu. Soczyste mięso podane z sałatką i dodatkami smakuje rewelacyjnie. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania ma niezawodny patent. Dzięki niemu karkówka zawsze jest miękka i soczysta.
Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania zdradziła świetny patent na musztardowo- ketchupową marynatę do karkówki. Marynata jest prosta w przygotowaniu, a marynowane w niej mięso wychodzi za każdym razem soczyste, miękkie i pełne wspaniałego smaku.
Karkówka jest mięsem, które uwielbia wyraźne przyprawy. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Przygotuj marynatę z dodatkiem musztardy, ketchupu, tymianku, majeranku i słodkiej, mielonej papryki. Mięso musi marynować się przez około 15 godzin, wtedy będzie idealne.
Musztardowo-ketchupowa marynata do karkówki na grilla, dzięki niej karczek będzie bardzo soczysty
Składniki na 1 kg karkówki wieprzowej:
1,5 łyżki musztardy
łyżka ketchupu pikantnego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
4 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
łyżka suszonego tymianku
szczypta majeranku
4 łyżek oliwy z oliwek
Jak zamarynować i przygotować karkówkę na grilla, żeby była miękka i soczysta?
Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i natrzyj kawałki karkówki wieprzowej. Tak przygotowany karczek wstaw do lodówki na około 15 godzin, żeby dobrze naszedł marynatą.
Zawarty w musztardzie ocet świetnie rozpulchni twarde mięso, dzięki czemu karkówka będzie delikatna i soczysta. Karkówkę wyjmij z lodówki godzinę przez wrzuceniem na ruszt, żeby zagrzała się w temperaturze pokojowej. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że mięso będzie twarde.
Karkówkę grilluj na stosunkowo niskiej temperaturze, najlepiej pod przykryciem, dzięki czemu się nie przypali. Plastry karkówki o grubości około 1 cm będą gotowe po około 8- 10 minutach. Grubsze kawałki muszą grillować się dłużej.
Do karkówki z grilla podaj sałatkę lub grillowane warzywa. Ziemniaki pieczone na grillu również będą świetnym dodatkiem do aromatycznego mięsa. Z sałatek na grilla polecam lekką sałatkę z serem feta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
Przepis na puszysty omlet z 2 składników. Ekspresowe śniadanie w 10 minut
Źródło: aniagotuje.pl