Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.07.2022 12:08

Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta

Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta. Zawsze pamiętaj o kilku zasadach

Karkówkę z grilla należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym wypadku będzie twarda, żylasta i niesmaczna. Karczek zamarynuj w specjalnej marynacie od Ani i grilluj w niskiej temperaturze, dzięki czemu się nie przypali, będzie miękka, delikatna i soczysta. Jak zamarynować karkówkę na grilla?

Karkówka wieprzowa i kiełbasa to potrawy, które najczęściej przygotowywane są na grillu. Soczyste mięso podane z sałatką i dodatkami smakuje rewelacyjnie. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania ma niezawodny patent. Dzięki niemu karkówka zawsze jest miękka i soczysta.

Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania zdradziła świetny patent na musztardowo- ketchupową marynatę do karkówki. Marynata jest prosta w przygotowaniu, a marynowane w niej mięso wychodzi za każdym razem soczyste, miękkie i pełne wspaniałego smaku.

Karkówka jest mięsem, które uwielbia wyraźne przyprawy. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Przygotuj marynatę z dodatkiem musztardy, ketchupu, tymianku, majeranku i słodkiej, mielonej papryki. Mięso musi marynować się przez około 15 godzin, wtedy będzie idealne.

Musztardowo-ketchupowa marynata do karkówki na grilla, dzięki niej karczek będzie bardzo soczysty

Składniki na 1 kg karkówki wieprzowej:

  • 1,5 łyżki musztardy

  • łyżka ketchupu pikantnego

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • 4 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę

  • łyżka suszonego tymianku

  • szczypta majeranku

  • 4 łyżek oliwy z oliwek

Jak zamarynować i przygotować karkówkę na grilla, żeby była miękka i soczysta?

Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i natrzyj kawałki karkówki wieprzowej. Tak przygotowany karczek wstaw do lodówki na około 15 godzin, żeby dobrze naszedł marynatą.

Zawarty w musztardzie ocet świetnie rozpulchni twarde mięso, dzięki czemu karkówka będzie delikatna i soczysta. Karkówkę wyjmij z lodówki godzinę przez wrzuceniem na ruszt, żeby zagrzała się w temperaturze pokojowej. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że mięso będzie twarde.

Karkówkę grilluj na stosunkowo niskiej temperaturze, najlepiej pod przykryciem, dzięki czemu się nie przypali. Plastry karkówki o grubości około 1 cm będą gotowe po około 8- 10 minutach. Grubsze kawałki muszą grillować się dłużej.

Do karkówki z grilla podaj sałatkę lub grillowane warzywa. Ziemniaki pieczone na grillu również będą świetnym dodatkiem do aromatycznego mięsa. Z sałatek na grilla polecam lekką sałatkę z serem feta.

Soczysta karkówka z grilla
canva/Saaster

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl