Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.07.2022 09:35

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
canva/Bartosz Luczak

Masz dość wyrabiania ciasta drożdżowego? Przygotuj ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo puszyste. Ciasto zapiecz z ulubionymi owocami i słodką kruszonką, a cała rodzina będzie zachwycona.

Sekretem ciasta drożdżowego bez wyrabiania jest zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników. Składników nie mieszamy, a całą miskę wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wystarczy zmiksować masę, przygotować kruszonkę, owoce i mamy pyszne ciasto.

Szybkie ciasto drożdżowe możemy zapiec z rabarbarem, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami, jagodami, możemy dowolnie łączyć owoce i stworzyć doskonały deser dla każdego łasucha. Moją ulubioną propozycją jest ciasto z wiśniami i kruszonką, to jedno z lepszych ciast do kawy.

Kruszonka do szybkiego ciasta drożdżowego jest jeszcze szybsza w przygotowaniu. Wystarczy, że ręcznie utrzemy wszystkie składniki i ciasto wstawimy do lodówki na 15 minut, wtedy będzie się lepiej kruszyć.

Przepis na szybkie ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto:

  • 100 g świeżych drożdży

  • 680 g mąki

  • 210 g cukru

  • opakowane cukru wanilinowego

  • 190 ml mleka

  • 190 ml oleju

  • szczypta soli

  • 4 jajka

Składniki na kruszonkę:

  • pół kostki masła

  • 2 łyżki cukru

  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 500 g owoców, np. wydrylowanych wiśni

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Do większej miski wsyp kolejno pokruszone drożdże, cukier, cukier wanilinowy, olej, rozmącone jajka, szczyptę soli, mleko, mąkę. Kolejność jest bardzo ważna, składników nie mieszaj.

Miskę przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia składniki wymieszaj mikserem z hakami na jednolitą masę, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotuj kruszonkę: miękkie masło wyrób z cukrem i mąką na jednolitą masę, wstaw na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj swoje ulubione owoce do ciasta.

Na ciasto drożdżowe wyłożone na blaszce wyłóż owoce, np. wydrylowane wiśnie, na górę pokrusz ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę, smacznego.

Przygotuj również ciasto z sezonowymi owocami- ciasto jogurtowe z jagodami, jest proste i pyszne. Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowy deser- tu poznasz przepis na boskie ciasto czekoladowe z wiśniami, rozpływa się w ustach.

Puszyste ciasto drożdżowe bez wyrabiania
canva/cartela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl