Smakosze.pl
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

canva/KabordaM; Pawel Wodzynski/East News

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Leczo Ewy Wachowicz jest znakomitym sezonowym daniem jednogarnkowym, które syci na długo. Miss Polski dodaje do niego cukinię, która znakomicie wzbogaca smak rarytasu, jednocześnie podnosząc jego wartość odżywczą. Spróbujcie koniecznie.

Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej leczo z dodatkiem cukinii jest pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Proste połączenie sezonowych składników skusi nawet najbardziej wybrednych. Sprawdźcie, a jeszcze nie raz po nie sięgniecie.

kompot

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne leczo według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej

  • 3 średnie papryki w dowolnym kolorze

  • 3-4 niewielkie cukinie

  • 1 spora cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowy

  • 2 większe pomidory, najlepiej malinowe

  • 1/3 szklanki gorącej wody

  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne

  • po pół łyżeczki oregano i bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie leczo według Ewy Wachowicz:

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oleju. Przenosimy ją do miseczki. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekana cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię. Podobnie postępujemy z cukinią. Chwilę smażymy, w międzyczasie sparzając pomidory i obierając je ze skórki. Pokrojone dodajemy do garnka.

Zawartość naczynia podsmażamy przez 3-4 minuty. Wlewamy wodę. Dusimy pod pokrywką, na małym ogniu ok. 7 minut. Dodajemy rozmieszany z odrobiną z płynu z garnka koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.

Podgrzewamy jeszcze około 3 minut. Wrzucamy też obsmażoną kiełbasę. Doprawiamy. Leczo podajemy ze świeżym chlebem, ryżem lub z delikatną kaszą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na leczo. Ten artykuł zawiera wskazówki pomocne przy przygotowaniu go w wersji bezmięsnej. W tym natomiast podpowiadamy, jak zrobić je z dodatkiem kukurydzy.

Leczo według Ewy Wachowicz jest znakomite

canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewa-wachowicz

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >