Smakosze.pl Przepisy Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach
canva/manyakotic; TRICOLORS/East News

Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach

10 lutego 2022

Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?

Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę . Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.

Przepis na delikatny sernik na zimno według Ani Starmach

Składniki:

  • 220 g podłużnych biszkoptów

  • 500 g mascarpone

  • 500 g dwukrotnie mielonego sera białego

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 200 ml wody

  • 75 g cukru pudru

  • 20 moreli z puszki

  • 450 ml syropu morelowego

  • 4 łyżeczki żelatyny

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

W misie blendera umieszczamy zmielony ser, mascarpone i cukier. Mieszamy je do uzyskania jednolitej konsystencji. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Delikatnie ją studzimy, nie dopuszczając, by stężała.

Chodny płyn łączymy ją z masą serową. W osobnej misce ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy ja do sera. Morele odcedzamy ze słodkiego syropu. Dno formy wykładamy starannie biszkoptami.

Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Następnie układamy na niej połówki moreli. W podgrzanym syropie morelowym rozpuszczamy żelatynę.

Płyn chłodzimy, a następnie ostrożnie zalewamy nim morele. Gdy sernik będzie w temperaturze pokojowej, wstawiamy go do lodówki, by całość dokładnie się zestaliła. Smacznego.

Pyszny sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
Pyszny sernik bez pieczenia z brzoskwiniami

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy