Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach
Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?
Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę . Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.
Przepis na delikatny sernik na zimno według Ani Starmach
Składniki:
-
220 g podłużnych biszkoptów
-
500 g mascarpone
-
500 g dwukrotnie mielonego sera białego
-
250 ml śmietanki kremówki
-
1 galaretka cytrynowa
-
200 ml wody
-
75 g cukru pudru
-
20 moreli z puszki
-
450 ml syropu morelowego
-
4 łyżeczki żelatyny
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W misie blendera umieszczamy zmielony ser, mascarpone i cukier. Mieszamy je do uzyskania jednolitej konsystencji. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Delikatnie ją studzimy, nie dopuszczając, by stężała.
Chodny płyn łączymy ją z masą serową. W osobnej misce ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy ja do sera. Morele odcedzamy ze słodkiego syropu. Dno formy wykładamy starannie biszkoptami.
Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Następnie układamy na niej połówki moreli. W podgrzanym syropie morelowym rozpuszczamy żelatynę.
Płyn chłodzimy, a następnie ostrożnie zalewamy nim morele. Gdy sernik będzie w temperaturze pokojowej, wstawiamy go do lodówki, by całość dokładnie się zestaliła. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
-
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: aniastarmach