Smakosze.pl Przepisy Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie
Fot. YouTube/Mążprzygarach

Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

16 listopada 2024

Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie.

Śledzie, które zaskoczą smakiem

Śledzie bywają składnikiem sałatek lub innych dań, którymi zwykle zajadamy się podczas świąt . Często na stół trafiają śledzie w oleju lub śledzie w musztardzie. Jednak przepis od blogera, który prowadzi kanał YouTube Mąż przy garach, może miło zaskoczyć. Wszystko dlatego, że na tym kanale znajdziemy przepis na śledzie w musztardzie .

Ta popularna ryba podawana jest w mieszance musztardy Dijon i francuskiej. Do tego miód i czerwona cebula. Sos wychodzi pieprzny, ale też z wyczuwalną nutką słodyczy. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Danie efektownie prezentuje się na stole.

śledzie
Fot. YouTube/Mążprzygarach
Kroję w kostkę i dodaję do masy na kotlety mielone. Ten dodatek pokochała moja rodzina

Jak zrobić śledzie w musztardzie?

Składniki:

  • 800 g śledzi typu matias
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek śmietany
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz

Przygotowanie dania zaczniemy od pozbycia się nadmiaru soli ze śledzi. Ryby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny. W trakcie moczenia warto zmienić wodę 3 razy. Śledzie nie będą zbyt słone i wyjdą smaczne. Następnie czerwone cebule siekamy, przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą.

Dzięki temu straci ona ostry smak, zmięknie, ale pozostanie chrupiąca. Po 30 minutach odsączamy cebulę na sitku. Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu. Do miski przełóż majonez, śmietanę, musztardę francuską, Dijon i miód. Wsypujemy też posiekany koperek, kurkumę i pieprz.

Śledzie w musztardzie na każdą okazję

Składniki sosu mieszamy, powinien mieć ona gęstą konsystencję. Następnie gotowy sos wkładamy na chwilę do lodówki. Teraz zajmiemy się śledziami. Jeśli dalej są słone, to należy je moczyć dalej. Jeśli ryby już są w sam raz, to wyjmujemy je na deskę, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w 2-centymetrową kostkę . Rybę przekładamy do miski, dokładamy czerwoną cebulę i dodajemy sos.

Składniki mieszamy, miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą . Po upływie tego czasu śledzie w musztardzie są gotowe do podania. Wychodzą pikantne, ale też słodkie i pasują na święta oraz rozmaite imprezy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wartościowy napar z banana i goździków. Polecaliśmy przepis Ewy Wachowicz na pyszne pierniczki.

śledzie w musztardzie
Fot. YouTube/Mążprzygarach
Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy
Nie wyrzucaj skórek z pomarańczy. Sporo zaoszczędzisz
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy