Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Cudownie rozgrzewająca zupa na jesień
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.11.2024 07:00

Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Cudownie rozgrzewająca zupa na jesień

zupa soczewicowa
fot. shutterstock

Zapomnij o klasycznych polskich zupach. Zamiast gotować kolejny garnek pomidorówki, wypróbuj pożywną zupę z poniższego przepisu. Choć przypomina nieco grochówkę, przyrządzona jest na bazie innego, wartościowego składnika. Syci, jak mało która i jest niezastąpiona na jesień.

Zupa z soczewicy

Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola czy soczewica, to coraz popularniejsze, ale wciąż jeszcze niedoceniane produkty w naszej diecie. Są ważne, bo zawierają dużo warzywnego białka, które z powodzeniem zastępuje to mięsne. Można więc dzięki nim dostarczać organizmowi tańszym kosztem tego podstawowego budulca.

Trudno wprost przecenić dania takie jak zupa z soczewicy. Łatwo się odgrzewa, więc można nagotować jej na zapas. Jest tak sycąca, że można nazwać ją pełnym obiadem. Jest przy tym, jak powiedzieliśmy, niedroga. 

Można też powiedzieć, że ekologiczna – mniej mięsa, a więcej warzyw, to oszczędność wody podczas hodowli. Zupę taką łatwo przyrządzić w wersji wegetariańskiej, choć prezentowana tu taka nie jest.

składniki zupy
fot. youtube.com/kuchennesmakiJoli
Bosacka wzięła pod lupę mięso mielone z Lidla. Komentujący w szoku, nie mieli o tym pojęcia

Zupa soczewicowa

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchenne smaki Joli. Autorka przygotowuje tam zupę na czerwonej soczewicy. Można bez problemu zastąpić ją zieloną odmianą warzywa.

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy
  • 5 ziemniaków
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 marchewki
  • 2-3 pęta kiełbasy
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub węgierskiej pasty paprykowej
  • Masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki mąki i masło na zasmażkę
  • Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe

Gotujemy zupę z soczewicy

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Soczewicę dokładnie płuczemy. Kiełbasę kroimy w półpasterki, a ziemniaki oberamy i kroimy w kostkę.

Wszystkie te składniki wrzucamy do garnka. Dodajemy 3-4 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Zasypujemy łyżeczką soli i zalewamy zimną wodą na 2-3 centymetry nad powierzchnią warzyw.

Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu. Na patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki pszennej i masła. Smażymy mąkę na lekko brązowy kolor.

Kiedy soczewica zmięknie, do garnka dodajemy przecier pomidorowy lub paprykowy. Mieszamy i zagotowujemy. Na patelnię z zasmażką dodajemy chochlę zupy i mieszamy, a następnie przelewamy do zupy.

Patelnię po zasmażce deglasujemy, czyli dodatkowo przepłukujemy łyżką zupy. Dodajemy majeranek, przyprawiamy na smak pieprzem i solą. Gotujemy do zagęszczenia zupy.

Wypróbuj też sposób na placki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu i przepis na zapiekankę ryżowo-kalafiorową.

gotowanie zupy
fot. youtube.com/kuchennesmakiJoli