Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia zagniotła ciasto i zrobiła bezę. Proste ciasteczka na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.11.2024 08:30

Henia zagniotła ciasto i zrobiła bezę. Proste ciasteczka na medal

kruche ciasteczka
Fot. YouTube/Henia Foks

Słynna autorka przepisów kulinarnych – Henia Foks – zaskoczyła internautów nowym przepisem. Przygotowane według niego kruche ciasteczka zachwycą wszystkich łasuchów. Wystarczy odrobina cierpliwości, a przygotujesz znakomity deser dla całej rodziny!

Kruche ciasteczka od słynnej Heni Foks

Henia Foks to znana z Internetu autorka przepisów, która dzieli się nimi na YouTubie, ale też w dwóch książkach kucharskich. Jej kulinarne porady zyskały wielu zwolenników, bo cechują się łatwością przygotowania, a przyrządzone z nich potrawy lub ciasta mają doskonały smak. Właśnie takie są również kruche ciasteczka z bezą, na które przepis kucharka udostępniła na swoim kanale.

Smak tego nieskomplikowanego deseru na pewno zachwyci domowników, dlatego przygotuj go nawet dzisiaj. Z przepisem umieszczonym poniżej kruche ciasteczka zrobisz łatwo i szybko. Uważaj, bo smak ciastek uzależnia na tyle, że lepiej od razu przygotować je z podwójnej porcji. 

beza.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Cudownie rozgrzewająca zupa na jesień

Z czego zrobić kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka oprócz smaku mają także tę zaletę, że przygotujesz je z kilku składników. Potrzebne będą zarówno te na ciastka, jak i na bezę, którą przyozdobisz wierzch słodkiej przekąski. Niektóre z nich możesz mieć w swojej kuchni, dlatego sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, jakie musisz dokupić. Trzymaj się podanych tam proporcji, a ciasteczka z bezą wyjdą idealne. 

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Przepis na ciasteczka z bezą

Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Dodaj także masło, dwa żółtka i zagnieć składniki w jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i za pomocą wybranej foremki wytnij ciastka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do miski wlej białko z dwóch jajek. Ubij je za pomocą miksera, a następnie wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj. Ubita masa powinna być gęsta i puszysta. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż masę na ciasteczka. Piecz je w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut. Podawaj je na deser po przestudzeniu. 

Sprawdź także, co warto zjeść przed snem oraz poznaj ceny karpia

ciastaka.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks

Źródło: YouTube/Henia Foks