Smakosze.pl Przepisy Żaden por, żadne jabłko. Ta surówka z marchewki jest 100 razy lepsza
Fot. Shutterstock/PNH

Żaden por, żadne jabłko. Ta surówka z marchewki jest 100 razy lepsza

8 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na dodatek warzywny do obiadu? Poznaj przepis na surówkę z marchewki z nietypowym składnikiem. Pasuje do wielu dań i na pewno zasmakuje każdemu.

Surówka z marchewki do obiadu

Surówka jest nieodłącznym dodatkiem prawie każdego obiadu. Jedną z tych najbardziej popularnych jest ta z marchewki. Zazwyczaj podaje się ją z owocowymi lub warzywnymi dodatkami, ale można przygotować ją także w zupełnie inny sposób.

W tej wersji smakuje o wiele lepiej i jest ciekawą alternatywą dla tej klasycznej. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje tylko chwilę. Przepis oraz wszystkie składniki poznasz w dalszej części tekstu.

tarcie marchewki.jpg
Fot. Canva/AlexKosev
Wrzuć ziemniaki z kurczakiem na patelnię i zalej tym sosem. Wyśmienity obiad w 30 minut

Zamiast jabłka dodaj ten składnik

Klasyczną surówkę z marchewki przygotowuje się z dodatkiem jabłka lub pora. Ta z poniższego przepisu z wymienionych składników zawiera tylko marchew. Oprócz warzywa potrzebny będzie także sok pomarańczowy oraz przyprawy. Wszystkie składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 cytryna
  • kawałek imbiru
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Surówka z marchewki – przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania marchewki. Następnie umyj ją i zetrzyj ją razem z imbirem na dużych oczkach tarki. Składniki przełóż do miski. Dodaj posiekana papryczkę.

Do mniejszej miski wlej oliwę, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Wsyp cukier, cynamon, kardamon, pieprz i sól. Wymieszaj je na jednolity sos i wlej do marchewki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 20 minut. Na koniec dodaj prażone migdały i posiekaną kolendrę.

Sprawdź także, z jakim dodatkiem pić kawę oraz poznaj przepis na obiad .

mar chew.jpg
Fot. Canva/Pinkybird
Zapomnij o makaronie, jest lepszy dodatek do pomidorowej i rosołu. Hitowy patent od Gessler
Jutro niespodzianka dla klientów Lidla. Chodzi o ryby i masło
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy