Smakosze.pl Przepisy Żaden rosół czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza
Fot. Canva/dotshock

Żaden rosół czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza

18 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Poznajcie niezawodny przepis, który wyprze rosół i ogórkową. Ta zupa ma mnóstwo składników odżywczych, które zbawiennie wpłyną na organizm. Sprawdź jak przygotować krem z pomidorów. Amerykanie uznali je za najzdrowszy owoc świata.

Pomidor najzdrowszym owocem

W Polsce często pomidor uznawany jest za warzywo. Jednak z punktu widzenia botanicznego jest jagodą , czyli owocem. Miano warzywa zdobył z uwagi na swój smak i mniejszą zawartość cukru .

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ogłosiło listę najzdrowszych owoców . Na samym szczycie w zestawieniu znalazł się właśnie pomidor. Co takiego ma w sobie? Przede wszystkim ma masę przeciwutleniaczy, takich jak likopen.

Składniki odżywcze zawarte w pomidorach mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, a także na choroby serca. Podpowiemy, jak jeść pomidory, żeby wyciągnąć z nich wszystko, co najlepsze.

pomidory
Fot. Canva / Julia Nagy, Paxels

W tej wersji pomidory są najzdrowsze

Tak cenny w pomidorach likopen najlepiej jest wchłaniany, kiedy owoce są gotowane. Właśnie dlatego idealną propozycją wykorzystania tych pomidorów będzie zupa krem. Sposób przygotowania jest naprawdę posty.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu jarzynowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków bazylii
  • mozzarella bufala

Jak zrobić krem z pomidorów?

Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy szypułki i pestki . Następnie cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajmy oliwę i czekamy chwilę, aż się zeszkli. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku przeciśniętego przez praskę.

W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę i na końcu dodajemy do cebuli i czosnku. Całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem przez 5 min. Na koniec dodajemy bulion, zupę doprowadzamy do wrzenia i jeszcze gotujemy przez 10 min. Tak przygotowaną zupę doprawiamy bazylią i blendujemy .

Krem z pomidorów najlepiej smakuje podawany z kawałkiem mozzarelli. Poznaj też fasolkę w całkiem nowej odsłonie . Nie tylko po bretońsku smakuje cudownie.

krem z pomidorów
Fot. Canva / Ezhukov, Getty Images
Weź odrobinę oleju i nasmaruj nim tarkę. Żałuję, że poznałam to dopiero teraz
Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy