Wsyp 2 nietypowe przyprawy do rosołu. Nic tak nie podkręci jego smaku
Rosół będzie smakował jeszcze lepiej. Podczas gotowania dodaj do zupy dwie przyprawy, a wywar zyska na smaku. Kiedy poznasz dodatki, będziesz dodawać je za każdym razem, bo ten smak uzależnia na zawsze.
Rosół najlepszy wśród rosołów
Rosół nie bez przyczyny jest nazywany królem polskich zup. Jego smak doceniamy wszyscy i znamy go praktycznie od urodzenia. Wielu traktuje to danie jak świętość, a jak wiadomo, świętości należy celebrować, więc w wielu domach zupa pojawia się na obiad co tydzień.
Pomimo doskonałego smaku okazuje się, że zupę można wzbogacić o dwa składniki. Są to dosyć nietypowe przyprawy, które swoim smakiem wzmocnią zupę. Różnicę z całą pewnością zauważysz nie tylko ty, ale i domownicy, którzy docenią zmianę. Poznaj przyprawy oraz przepis, a rosołu nie ugotujesz już w inny sposób.
Żadne gołąbki, żadne mielone. Dzieci co tydzień proszą mnie o ten obiadRosół tylko z tymi przyprawami
Tradycyjny rosół zyska na smaku, jeżeli doprawisz go kurkumą oraz imbirem. Na pierwszy rzut oka zestawienie przypraw może dziwić, ale wystarczy zastanowić się, jak wpłyną one na smak zupy. Imbir doda jej nieco pikanterii, aromatu, a przez to wyrazistości. Z kolei kurkuma wzbogaci wywar nie tylko o smak umami, ale też o piękną, głęboką, złotą barwę.
Poniżej znajdziesz listę z proporcjami tych przypraw, ale też pozostałych składników niezbędnych do jej ugotowania. Pamiętaj, aby trzymać się podanych wytycznych, a rosół wyjdzie idealny.
Składniki:
- 1 korzeń imbiru
- 3 małe korzenie kurkumy
- 4 l wody
- porcja rosołowa
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchewki
- ½ selera
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 5 listków laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
Przepis na rosół z kurkumą i imbirem
Warzywa oczyść, umyj i przekrój wzdłuż na pół. Umieść je w garnku wraz z mięsem. Dodaj także pokrojone w cienkie plasterki korzenie imbiru oraz kurkumy. Całość zalej wodą i przypraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz czosnkiem.
Doprowadź do zagotowania. Jeżeli pojawi się szumowina, zbierz ją. Po zagotowaniu rosół gotuj przez dwie godziny na małym ogniu. Na koniec dopraw zupę pieprzem, solą i gotuj ją przez chwilę. Gotowy rosół podawaj z dobrej jakości makaronem.
Sprawdź także, co to jest oliwa północy i dlaczego warto ją stosować oraz poznaj przepis na deser z banana.