Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.01.2025 13:00

Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis

warzywa w rękawie
Fot. Anna Zyśk

Ten wyjątkowo prosty i szybki przepis pozwala na przygotowanie niezwykłego warzywnego dania. Upieczone warzywa to samo zdrowie, a z dodatkiem łatwej wariacji na temat sosu tatarskiego smakują wyśmienicie. Takie obiad można jeść nie tylko w piątek warto sięgać po niego regularnie. Zapieczone warzywa mogą być też doskonałym dodatkiem do mięsa. Zacznijmy zatem.

Warzywa zapieczone w rękawie

Istnieje wiele wariantów przepisu, w którym rękaw do pieczenia staje się workiem na luźne składniki, które dzięki temu można podpiec we własnym sosie. W tym wypadku jest to worek złota. Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie na Instagramie, w swojej wersji łączy same zdrowe warzywa. Czyni ją to świetną pozycją na piątkowy obiad.

Uzupełnieniem dania jest prosty sos na bazie jogurtu z ogórkami konserwowymi. Nie mamy tu więc żadnego majonezu ani innych kalorycznych dodatków. Sytość tego dania i wszystkie składniki odżywcze pochodzą z warzyw.

Ksiądz podczas kolędy usłyszał wstrząsające słowa. Długo ich nie zapomni, poszło o jedzenie

Obiad bez mięsa – z pieczonych warzyw

A jest tych składników odżywczych niemało. Poczynając od sałaty, która zawiera białko, jest bardzo sycąca, ale niezwykle uboga w kalorie. Bataty zawierają zaś witaminy i mikroelementy. Są też źródłem węglowodanów w tym doskonałym obiedzie z pieczonych warzyw bez grama mięsa.

Składniki

  • 100 g marchewki
  • 250 g cukinii
  • 80 g pietruszki
  • 400 g kapusty
  • 350 g batats
  • 250 g kwaśnych jabłek
  • 100 g cebuli
  • 10 ml oleju
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 40 g ogórków konserwowych
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól i pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie

Pieczone warzywa na piątkowy obiad

Krok 1. Bataty, jabłka i cukinię kroimy w kostkę, cebulę w pióra, a warzywa korzeniowe ścieramy na tarce.

krojenie warzyw

Krok 2. Składniki wraz z przyprawami wrzucamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy z obu stron.

wkładanie warzyw do rękawa

Krok 3. Warzywa mieszamy, potrząsając, i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

warzywa w rękawie

Krok 4. Ogórki konserwowe i koperek drobno siekamy.

siekanie ogórków

Krok 5. Łączymy je z jogurtem, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

sos jogurtowy

Krok 6. Pieczone warzywa podajemy z sosem jogurtowym.

pieczone warzywa z jogurtem