Żadna cukinia i pomidory. Ketchup z tego warzywa smakuje najlepiej
Cukinia i pomidory mogą się schować. Najsmaczniejszy ketchup przyrządzimy z papryki. Prosty patent przypadnie do gustu niemal każdemu miłośnikowi gotowania. Szybko, łatwo i jak smacznie.
Jaki przetwory można zrobić z papryki?
Po ogórkach i cukinii nadszedł czas papryki. Z tego warzywa zrobimy wiele wyjątkowych przetworów. Papryka będzie stanowić rewelacyjną bazę do lecza lub warzywnych sosów. Możemy przyrządzić ją w zalewie octowej lub dodać do jesiennej sałatki a'la bułgarski globus .
Z tego warzywa przygotujemy również znakomity ketchup, który bije na głowę ten z cukinii lub z pomidorów. Doskonale podkreśli smak mięs, kanapek lub sosów.
Lista składników na ketchup z papryki
- 3 kg papryki
- 2 małe papryczki chilli
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 0,5 szklaki oleju
- 0,5 kg cukru
- szklanka octu
- 3 koncentraty pomidorowe - po 20 g
- 2 główki czosnku
- 3 liście laurowe
Jak zrobić domowy ketchup z papryki?
Umyj i oczyść paprykę, usuń z niej nasiona i zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj. Zagotuj w garnku: olej, cukier, sól, ocet, przyprawy oraz zmieloną paprykę. Gotuj papkę przez 15 minut, następnie dodaj do niej koncentraty pomidorowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe. Całość zagotuj. Usuń liście laurowe.
Gorący ketchup przelej do słoików, dobrze zakręć i postaw je na 2 godziny do góry nogami. Smakołyk przechowuj w chłodnym miejscu.