Po kupieniu jajek w sklepie, odwróć je do góry nogami. Nawet nie wiesz ile możesz zyskać
Co robisz z jajkami po przeniesieniu ich ze sklepu? Jeśli po prostu wkładasz je w kartoniku do lodówki, robisz poważny błąd. Jajka w przegródkach powinny leżeć „do góry nogami”, czyli węższym czubkiem ku dołowi. Korzyści z tego płynące są nie do opisania.
Zawsze zrób to z jajkami po przyniesieniu ich do domu
Jajka są popularnym składnikiem w wielu polskich domach. Bardzo ważne jest, aby produkt ten długo pozostawał świeży. Jedna prosta sztuczka pomoże jajkom zachować długi termin przydatności do spożycia. Wiele osób zupełnie nie ma o niej pojęcia.
Jajek używamy do rozmaitych potraw. Są składnikiem śniadań, elementem panierki czy ważnym dodatkiem do wypieków. Zawsze po kupieniu nowego kartonika upewnij się, czy jajka są w nim ułożone prawidłowo. Ma to niebanalny wpływ na zachowanie przez nie świeżości.
Ta sałatka bije na głowę gyros czy jarzynową. Mogę ją jeść codziennie na śniadanie, obiad lub kolacjęPo zakupie jajek koniecznie zajrzyj do kartonika
Jajka najczęściej sprzedawane są w tekturowych kartonikach. Każda sztuka ma swoją własną przegródkę. Okazuje się, że nie bez znaczenia jest pozycja, w jakiej znajduje się każde jajko. Koniecznie sprawdź to po zakupach
Po przyniesieniu jajek do domu najlepiej każde z nich sprawdzić osobno. Nie zajmie to dużo czasu, a przyniesie wymierne korzyści. Na etapie pakowania producenci nie przykładają do tej kwestii należytej uwagi.
Każde z jajek wyjmij z jego przegródki by sprawdzić, w jaki sposób jest ułożone. Węższa część powinna być na dole, a szersza u góry. Zadbaj, aby jajka właśnie tak leżały w kartonie. Dzięki temu żółtko ułoży się dokładnie w środku jajka, które dłużej pozostanie świeże.
Jak upewnić się, że jajka są świeże?
Opisany powyżej sposób zapewni jajkom długą świeżość. Zawsze jednak warto upewnić się, czy produkt się nie zepsuł. Mamy na to niezawodne i proste sposoby. Z nimi stan jajek ocenisz, zanim rozbijesz ich skorupkę.
Na sprawdzenie świeżości jajek jest bardzo prosta metoda. Nalej do szklanki wodę i włóż do niej jajko. Jeśli opadnie na dno, znaczy, że nadaje się do jedzenia. To pływające po powierzchni lepiej niestety wyrzucić.
Świeżość jajka sprawdzisz także potrząsając nim. Rób to, trzymając produkt przy uchu. Jedynym dźwiękiem, który powinnaś wtedy słyszeć, jest świst powietrza. Odgłosy chlupania z wnętrza skorupki znaczą, że dane jajko powinno niestety wylądować w koszu. Dowiedz się czemu warto nakłuwać żółtko jajka nożem. Po wypróbowaniu tej sztuczki już nigdy nie wyrzucisz skorupek po jajkach.