Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca
Monika Dec
Monika Dec 18.08.2023 19:18

Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca

canva/nif
mizeria

Podpatrzyłam w restauracji patent na niezwykle orzeźwiającą wersję mizerii. Kucharz zdradził, że to jej turecka wersja. Od tej pory przyrządzam ją bardzo często. Sekretem jej smaku jest niezwykle aromatyczny dodatek.

Aromatyczna i orzeźwiająca mizeria po turecku

Znudziła Ci się klasyczna mizeria? Wypróbuj turecką wersję słynnej surówki. Aromatyczny miks ogórków, świeżej mięty i czerwonej cebuli wręcz idealnie komponuje się niemal z każdym drugim daniem. Szczególnie warto spróbować jej podczas upałów. Natychmiastowe orzeźwienie gwarantowane!

ogórki gruntowe.jpg

Biedronka rzuciła rybę za bezcen i natychmiast wprowadziła limity. Jeszcze masz okazję skorzystać z okazji

Lista składników na mizerię po turecku

  • 8 ogórków
  • 1 cebula czerwona
  • posiekany pęczek koperku
  • posiekane liście mięty
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tłustej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzenia mizerii po turecku

Obierz ogórki i pokrój je w plastry, a cebulę w piórka. Połącz ze sobą oba składniki wraz z posiekanym koperkiem oraz miętą. W oddzielnej misce przygotuj sos. Wymieszaj jogurt grecki, śmietanę, sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek oraz przyprawy. Gotowym sosem polej warzywa i wstaw surówkę do lodówki na około godzinę.

  • Pokrojone plastry ogórków odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odlejcie zebrany z nich nadmiar soku.
  • Gęsty jogurt grecki możesz z powodzeniem zastąpić jogurtem bułgarskim lub skryrem, a oliwę olejem.

Mizeria doskonale pasuje do m.in. kotletów mielonych  i ziemniaczanego puree.

 


 

krojone i posolone cienko ogórki, odstawcie w miseczce na 10 minut. Po tym czasie zamieszajcie je i odlejcie dokładnie z nadmiaru soku, który puściły i dopiero wtedy potraktujcie ją solą i pieprzem. Tak doprawione ogórki, będą mieć idealnie słony i lekko pikantny smak oraz miękką konsystencję.16 sty 2021

 

Tagi: Mizeria