Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca
Podpatrzyłam w restauracji patent na niezwykle orzeźwiającą wersję mizerii. Kucharz zdradził, że to jej turecka wersja. Od tej pory przyrządzam ją bardzo często. Sekretem jej smaku jest niezwykle aromatyczny dodatek.
Aromatyczna i orzeźwiająca mizeria po turecku
Znudziła Ci się klasyczna mizeria? Wypróbuj turecką wersję słynnej surówki. Aromatyczny miks ogórków, świeżej mięty i czerwonej cebuli wręcz idealnie komponuje się niemal z każdym drugim daniem. Szczególnie warto spróbować jej podczas upałów. Natychmiastowe orzeźwienie gwarantowane!
Biedronka rzuciła rybę za bezcen i natychmiast wprowadziła limity. Jeszcze masz okazję skorzystać z okazjiLista składników na mizerię po turecku
- 8 ogórków
- 1 cebula czerwona
- posiekany pęczek koperku
- posiekane liście mięty
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki tłustej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia mizerii po turecku
Obierz ogórki i pokrój je w plastry, a cebulę w piórka. Połącz ze sobą oba składniki wraz z posiekanym koperkiem oraz miętą. W oddzielnej misce przygotuj sos. Wymieszaj jogurt grecki, śmietanę, sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek oraz przyprawy. Gotowym sosem polej warzywa i wstaw surówkę do lodówki na około godzinę.
- Pokrojone plastry ogórków odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odlejcie zebrany z nich nadmiar soku.
- Gęsty jogurt grecki możesz z powodzeniem zastąpić jogurtem bułgarskim lub skryrem, a oliwę olejem.
Mizeria doskonale pasuje do m.in. kotletów mielonych i ziemniaczanego puree.
krojone i posolone cienko ogórki, odstawcie w miseczce na 10 minut. Po tym czasie zamieszajcie je i odlejcie dokładnie z nadmiaru soku, który puściły i dopiero wtedy potraktujcie ją solą i pieprzem. Tak doprawione ogórki, będą mieć idealnie słony i lekko pikantny smak oraz miękką konsystencję.16 sty 2021