Smakosze.pl Produkty Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami
Fot. Canva/V&G Studio

Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami

24 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ani drobiowa, ani wieprzowa. Ten rodzaj wątróbki jest zdecydowanie zdrowszy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Szkoda, że Polacy często ją pomijają. Poznaje zalety tego mięsa i jak najszybciej włącz je do swojej diety.

Wątróbka to idealny pomysł na obiad

Wątróbka to jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny. Podana z ziemniakami i dobrą surówką, stanowi syte i zdrowe danie .

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rodzaj wątróbki również ma ogromne znaczenie. Nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na walory zdrowotne.

wątró bka.jpg
Fot. Canva/konstiantynzapylaie
Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Najlepszy rodzaj wątróbki

Najpopularniejszymi wątróbkami są te drobiowe i wieprzowe. Mało kto jednak wie, że istnieje taka, która zawiera mnóstwo białka i witamin. Jest nią wątróbka cielęca. Oprócz tego, że ma świetny skład, jest także zdecydowanie lepsza w smaku. Zrób ją na obiad i przekonaj się sama, jaka jest pyszna i delikatna. Domowi smakosze na pewno odróżnią i docenią jej smak.

Dlaczego warto jeść wątróbkę cielęcą?

Wątróbka wołowa oprócz doskonałego i bogatego smaku ma także bogaty skład. W 100 gramach mięsa znajduje się aż 18 gramów białka. W dodatku w jej składzie są także witamina A, C oraz B12 oraz takie składniki odżywcze jak cynk i żelazo. Wpłyną one pozytywnie m.in. na odporność organizmu.

obiad z wątróbki.jpg
Fot. Canva/Natalia Mylova
To już dziś, w Dino kompletnie powariowali. Ruszaj do sklepu, zanim będą ogromne kolejki
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka szynkowa siostry Anastazji bije ją na głowę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy