Doświadczeni grzybiarze wiedzą, jak odróżnić prawdziwka od szatana. Wystarczy prosty test

Jesienią wielu z nas rusza na grzyby. Wypatrujemy prawdziwków, ale musimy być czujni. Podpowiadamy, jak odróżnić prawdziwka od szatana. Prosty sposób przyda się każdemu miłośnikowi grzybów.
Szatan, który podszywa się pod Prawdziwka
Zbieracie grzyby? Wyprawy do lasu mają swój urok. Kontakt z naturą, świeże powietrze i szukanie grzybów, to niezwykła przyjemność dla wielu z nas. Moment, gdy dostrzegamy dorodnego prawdziwka to nie lada gratka. Inne grzyby też cieszą się dużym powodzeniem. Jednak prawdziwki są najbardziej cenione.
Borowik szlachetny dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Dodany do sosów, zup, czy farszów jest prawdziwym rarytasem. Potrawy zyskują na smaku i aromacie. Jednak w lesie musimy też uważać na podobieństwo tego szlachetnego grzyba do szatana. Jak odróżnić prawdziwka od szatana? To wyjaśniamy poniżej.

Jak odróżnić prawdziwka od szatana?
Warto zauważyć, że goryczak żółciowy, którego potocznie nazywa się szatanem, ma jednolite kolory. Wyróżnia go brązowawy kapelusz i taki sam trzon. Natomiast borowik szlachetny ma bardziej urozmaicone ubarwienie. Wyróżnia się jasnym trzonem i błyszczącym brązowym kapeluszem. Prawdziwek ma śliski kapelusz, a goryczak żółciowy bardziej matowy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Szatan ma też siateczkę na trzonie i gąbkę pod kapeluszem. Natomiast u prawdziwków gąbka jest oliwkowo-brązowa. Rurki mają kolor żółtawy. U goryczaka żółciowego odnajdziemy tylko białą gąbkę, która sinieje u starszych grzybów. Szatana znajdziemy koło starych pni drzew. Goryczak żółciowy, czyli szatan ma gorzki smak, który zepsuje całą potrawę. Prawdziwki są za to bardzo smaczne i cenione.
Grzyby bliźniaczo do siebie podobne
Goryczak żółciowy i prawdziwek są bardzo do siebie podobne. Jednak różnią się delikatnie ubarwieniem i smakiem. Warto wiedzieć o tym, że gdy dotkniemy spodu kapelusza prawdziwka, nie zmieni on koloru. Natomiast szatan stanie się bardziej różowy. Goryczak żółciowy nie jest jadalny ze względu na gorzki smak.
Warto też wspomnieć o borowiku szatańskim, który ma rozłożysty kapelusz o czerwonych porach. Pod uciskiem palca stają się one sinawe i niebieskawe. Miąższ borowika szatańskiego staje się biały, a po przecięciu sinawy. Młode grzyby mają łagodny smak, ale starsze cuchną padliną. To silnie trujący grzyb, którego ludzi organizm nie potrafi strawić. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszny sos do mięs i pieczonych warzyw. Polecaliśmy przepis na jesienny kompot bez cukru, który wzmacnia odporność.

Źródło: YouTube/ GrzybowyKapelusz, doz.pl
Zdjęcia: YouTube/ GrzybowyKapelusz





































