Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.04.2024 15:31

Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

danie
Fot. Canva/ToscaWhi

Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę. 

Ser Labneh pełen smaku

Lubisz sery? To i ten rarytas będzie ci smakował. Ser pochodzi z Libanu i nazywa się Labneh. Będzie idealny jako przekąska lub smakołyk podany podczas przyjęcia okolicznościowego. Zrobisz go w prosty sposób. Przydadzą się jogurty greckie. Ser Labneh uzyskuje się przez odsączenie serwatki z jogurtu.

Dziennie na przygotowanie sera poświęcisz do 5 minut. Jednak cały proces zajmie 4 dni. Podpowiadamy, jak uzyskać ten smaczny ser rodem z Libanu. Można go podawać na słodko i na słono. Jest daniem uniwersalnym i polubią go smakosze. Poniżej znajdziesz wskazówki, w jaki sposób przyrządzić ten ser. 

ser
Fot. Canva/effi
To już dziś, w Dino kompletnie powariowali. Ruszaj do sklepu, zanim będą ogromne kolejki

Jak zrobić ser Labneh?

Składniki:

  • 800 g jogurtów greckich
  • płaska łyżeczka soli
  • oregano
  • bazylia
  • gaza jałowa metrowa

Przygotowanie sera zacznij od przełożenia jogurtu greckiego do miski. Dosyp płaską łyżeczkę soli i ulubione zioła. Składniki wymieszaj i odstaw na chwilę. Przygotuj garnek i sitko o średnicy minimum 16 mm.

Sitko postaw na naczyniu, a na nim ułóż metrową, złożoną na pół gazę jałową. Na materiał wylej cały jogurt, chwyć rogi tak, by nic się nie wylało i luźno zwiąż gazę. Ma przypominać sakiewkę, w której znajduje się masa.

Warto poczekać na ten ser

Teraz garnek z gazą przełóż do lodówki na około 5-6 godzin. W tym czasie się zacznie wytrącać serwatka. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie z lodówki i podnieś sito. Odlej serwatkę, a sakiewkę z gazy mocniej ściśnij, by odsączyć resztkę płynu.  Ponownie odłóż sitko na garnek i wstaw do lodówki na 3-4 dni.

 Codziennie powtarzaj czynność z odciskaniem i odlewaniem serwatki. Następnie ser uformuj w kulki i przełóż do słoiczka z oliwą. Dzięki temu przechowasz go nawet kilka tygodni. Ser Labneh podawaj z pieczywem, rzodkiewką, szczypiorkiem, ale będzie też smakował z miodem i jako składnik sernika. Pisaliśmy o mizerii bez śmietany za to z pysznym sosem. Radziliśmy, jak przygotować makaron z cukinii, który odchudza. 

ser
Fot. Canva/Flavia Novais

Źródło: smaker.pl

Tagi: Ser Danie Przepis