Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem
Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę.
Ser Labneh pełen smaku
Lubisz sery? To i ten rarytas będzie ci smakował. Ser pochodzi z Libanu i nazywa się Labneh. Będzie idealny jako przekąska lub smakołyk podany podczas przyjęcia okolicznościowego. Zrobisz go w prosty sposób. Przydadzą się jogurty greckie. Ser Labneh uzyskuje się przez odsączenie serwatki z jogurtu.
Dziennie na przygotowanie sera poświęcisz do 5 minut. Jednak cały proces zajmie 4 dni. Podpowiadamy, jak uzyskać ten smaczny ser rodem z Libanu. Można go podawać na słodko i na słono. Jest daniem uniwersalnym i polubią go smakosze. Poniżej znajdziesz wskazówki, w jaki sposób przyrządzić ten ser.
To już dziś, w Dino kompletnie powariowali. Ruszaj do sklepu, zanim będą ogromne kolejkiJak zrobić ser Labneh?
Składniki:
- 800 g jogurtów greckich
- płaska łyżeczka soli
- oregano
- bazylia
- gaza jałowa metrowa
Przygotowanie sera zacznij od przełożenia jogurtu greckiego do miski. Dosyp płaską łyżeczkę soli i ulubione zioła. Składniki wymieszaj i odstaw na chwilę. Przygotuj garnek i sitko o średnicy minimum 16 mm.
Sitko postaw na naczyniu, a na nim ułóż metrową, złożoną na pół gazę jałową. Na materiał wylej cały jogurt, chwyć rogi tak, by nic się nie wylało i luźno zwiąż gazę. Ma przypominać sakiewkę, w której znajduje się masa.
Warto poczekać na ten ser
Teraz garnek z gazą przełóż do lodówki na około 5-6 godzin. W tym czasie się zacznie wytrącać serwatka. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie z lodówki i podnieś sito. Odlej serwatkę, a sakiewkę z gazy mocniej ściśnij, by odsączyć resztkę płynu. Ponownie odłóż sitko na garnek i wstaw do lodówki na 3-4 dni.
Codziennie powtarzaj czynność z odciskaniem i odlewaniem serwatki. Następnie ser uformuj w kulki i przełóż do słoiczka z oliwą. Dzięki temu przechowasz go nawet kilka tygodni. Ser Labneh podawaj z pieczywem, rzodkiewką, szczypiorkiem, ale będzie też smakował z miodem i jako składnik sernika. Pisaliśmy o mizerii bez śmietany za to z pysznym sosem. Radziliśmy, jak przygotować makaron z cukinii, który odchudza.
Źródło: smaker.pl