Smakosze.pl Dieta Żadna herbata. Sok z tej rośliny ma jeszcze lepsze działanie, wzmacnia włosy i skórę
Fot. Canva/bin kontan

Żadna herbata. Sok z tej rośliny ma jeszcze lepsze działanie, wzmacnia włosy i skórę

4 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Popularny chwast ma więcej właściwości, niż myślisz. Zrobisz z niego nie tylko herbatę, ale również sok. Liczba jego zalet zaskoczy niemal każdego. Nasuwa się tylko jedno pytanie. Czemu nie cieszy się popularnością?

Ta roślina to nie tylko chwast

Roślina, o której mowa to pokrzywa . Wielu uznaje ją za chwast, a mało kto wie, że posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Dlatego pod żadnym pozorem nie niszcz ani nie pozbywaj się pokrzyw. Lepiej zbierz je razem z łodygami i przyrządź wartościowy sok z tej rośliny.

W dalszej części poznasz dokładnie właściwości pokrzywy i dowiedz się, jak zrobić sok, który ma zdecydowanie lepsze działanie niż herbata z pokrzywy. Przepis jest banalnie prosty, a działanie niesamowite.

siekanie pokrzyw.jpg
Fot. Canva/robertprzybysz
Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast

Niesamowite właściwości pokrzywy

Jak wspomniałem na początku, pokrzywa ma wiele cennych dla organizmu właściwości leczniczych. Założę się, że nie zdałaś sobie sprawy, iż ta roślina ma działanie przeciwzapalne, antyagregacyjne - zapobiega krzepnięciu krwi, w dodatku ma działanie hipoglikemiczne, co oznacza, że obniża stężenie glukozy we krwi.

W dodatku pokrzywa zawiera witaminy z grupy B, C, A oraz K. Bogata jest także  w sole mineralne oraz w żelazo i wapń. Wszystkie pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu oraz dostarcza mu brakujących składników. Przygotowany z tego przepis sok z pokrzywy sprawi, że te cenne składniki poprawią działanie organizmu.

Przepis na sok z pokrzywy

Zebrane pędy pokrzyw z liśćmi dokładnie umyj i osusz. Następnie dokładnie je posiekaj na małe części. Umieść je w sokowirówce i wyciśnij z nich cenny sok. Przecedź go przez sito wyłożone gazą i przelej go do butelki z ciemnego szkła. Przechowuj w lodówce przez maksymalnie tydzień.

Pamiętaj, że tego soku nie można pić w zbyt dużych ilościach. Pij tylko 20 mililitrów na dobę. Sok pij przez 14 dni, następnie zrób tygodniową przerwę i ponownie wróć do jego spożycia. Szybko zauważysz efekty.

sok pokrzywa.jpg
Fot. Canva/gojak
Mieszam cukier z listkami mięty i odpalam blender. Nikt nie wierzy, co z tego wychodzi
Dolewam dokładnie 1 szklankę do botwinki. Smakuje mi 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy