Smakosze.pl Przepisy Żadna jajecznica, śląska wersja bije ją na głowę. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie
Fot. Canva/semenovp

Żadna jajecznica, śląska wersja bije ją na głowę. Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie

21 kwietnia 2024

Jeśli robisz jajecznicę na śniadanie, to koniecznie spróbuj jej śląskiej wersji. Bije smakiem na głowę tradycyjną potrawę z jajek. Śląską wersją jajecznicy, czyli wajecznicę, zwaną też smażylnicą, zrobisz raz- dwa i zjesz z przyjemnością.

Śląska jajecznica najlepsza na śniadanie

Śląska jajecznica sprawi, że odejdziesz syty od stołu. Smaczne danie z jajek i wędzonej słoniny dostarczy energii na wiele godzin. Dzięki niej nie zabraknie sił do pracy i nauki. Ta odmiana jajecznicy jest bardzo popularna na Śląsku. Oprócz wędzonej słoniny znajdziesz w niej szczypiorek i sporo przypraw.

Taką wersję jajecznicy nie jada się jednak na talerzu. Smażylnica trafia na kromkę chleba, bo jest gęsta. Kanapki z potrawą z jajek i wędzoną słoniną są bardzo lubiane. Takie śniadanie robi się w prosty sposób, ale trzeba przestrzegać reguł . Poniżej podpowiadamy, jak zrobić wajecznicę, czyli śląską jajecznicę.

śniadanie
Fot. Canva/arfo
Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka

Jak zrobić wajecznicę, czyli śląską jajecznicę?

Składniki:

  • 6 jajek
  • 150 g wędzonej słoniny
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni. Na patelnię wbij jajka i energicznie mieszaj. Ważne, by smażyć na małym ogniu i cały czas mieszać . Masa jajeczna powinna być gęsta.

Wsyp do niej szczypiorek, dopraw solą, pieprzem i jeszcze pomieszaj. Nakładaj na kromki chleba lub bułkę . Podawaj na śniadanie .

Wajecznica daniem tradycyjnym

Wajecznica stała się daniem tradycyjnym, a jej korzeni należy szukać w Cieszynie. Tam jest właśnie najbardziej popularna. Robi się ją szybko, a danie jest dużo smaczniejsze od tradycyjnej jajecznicy. Polubią ją mięsożercy, bo w tej potrawie z jajek nie brakuje boczku.

Szczypiorek nadaje takiemu śniadaniu wyrazistości. Z przygotowaniem wajecznicy poradzi sobie nawet laik w kuchni . Warto poznać to danie, bo jest pyszne i bardzo pożywne. W sam raz na śniadanie . Pisaliśmy o zupie, którą kiedyś podawano na każdej wsi. Podawaliśmy też smaczny patent na śniadanie z jajek i szczypiorku.

śniadanie
Fot. Canva/mariha-kitchen
Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej
To najprostsza sałatka na wiosnę. Jej przygotowanie trwa 1 minutę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy