Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.04.2024 20:43

Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka

wiosenna zupa
Fot. Canva/Dar1930

Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny. 

Ten składnik występuje tylko wiosną

Najważniejszym składnikiem tej zupy jest czosnek niedźwiedzi. To roślina, która występuje tylko wczesną wiosną. Jest rewelacyjna w smaku, a aromat przygotowanej z czosnku niedźwiedziego zupy rozchodzi się po całym domu. Gotując ją z tym przepisem, wpuścisz do swojego domu wiosnę.

Najlepsze jest to, że możesz podać ją z ugotowanym na twardo jajkiem lub ze startym parmezanem. Wtedy smakuje jeszcze lepiej. Rozejrzyj się za czosnkiem niedźwiedzim. Kupisz go na bazarkach. Przygotuj zupę i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. Pamiętaj jednak, że ta zupa musi być zjedzona w dzień jej ugotowania. To jedyny minus, ale tę zupę gotuje się tak szybko i łatwo, że możesz raczyć się nią niemalże codziennie. 

czosnek.jpg
Fot. Canva/Imladris01
Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę

Nie tylko czosnek niedźwiedzi

Jak już wiesz, czosnek niedźwiedzi to główny składniki tego dania, ale nie jedyny. Na szczęście potrzebnych produktów nie ma zbyt wielu, a wszystkie znajdziesz na liście poniżej. Są tanie i łatwo dostępnie. Zobacz, co będzie ci potrzebne i zaczynamy gotowanie.

Składniki:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 20 g klarowanego masła
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę

Cebule i ziemniaki obierz a następnie pokrój w małą kostkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż oba warzywa. Kiedy będą gotowe, wlej bulion. Gotuj do momentu, osiągnięcia miękkości warzyw. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie opłucz, osusz  i drobno posiekaj. Wsyp je do zupy, a całość wymieszaj. 

Zupę przypraw pieprzem i solą. Gotuj przez parę minut a następnie zblenduj. Gotową zupę podawaj z łyżką śmietany osiemnastki, ugotowanym na twardo jajkiem lub parmezanem. Z tymi dodatkami będzie smakowała jeszcze lepiej. Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę oraz poznaj przepis na niezwykły deser z truskawek

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Langan