Żadna jarzynowa, ta sałatka bije ją na głowę. Nic tak nie pasuje do wędlin
Wielkanoc coraz bliżej a wraz z nią zagoszczą pyszności na naszych świątecznych stołach. Do nich śmiało mogę zaliczyć znakomitą sałatkę chrzanową. Wędliny smakują z nią, że palce lizać, dlatego każdemu polecam ten przepis.
Sałatka chrzanowa najlepsza do wędlin
Zwykle na Wielkanoc przyrządzałam sałatkę jarzynową. To był nr 1 w moim domu, jednak jakiś czas temu kulinarnym hitem została zgodnie okrzyknięta sałatka chrzanowa. Wszystko dlatego, że smakuje najlepiej z wędlinami i zachwyca smakiem. Chrzan nadaje jej pysznej wyrazistości, ale w sałatce jest też ser żółty, jajka i kukurydza.
Składniki doskonale się ze sobą komponują i sprawiają, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Obżarciuch . Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. Receptura jest warta wypróbowania. Zapoznaj się z przepisem i zrób sałatkę chrzanową na Wielkanoc.
Jak przyrządzić sałatkę chrzanową?
Składniki:
- 200 g sera żółtego
- 6 ugotowanych jajek
- 2 jabłka
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łyżki chrzanu
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki zacznij od starcia żółtego sera na tarce o dużych oczkach. Dodaj pokrojone dość drobno jajka i jabłka. Kukurydzę odsącz i dołóż do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz tak, jak w filmie opublikowanym na kanale YouTube Obżarciuch, zajmij się sosem do sałatki. Do miski włóż starty chrzan i majonez, dopraw składniki solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy sos wlej do sałatki i wymieszaj.
Sałatka pełna chrzanu i smaku
Sałatka chrzanowa, którą znajdziesz też na kanale YouTube Obżarciuch, jest wyrazista w smaku i pyszna. Najlepiej smakuje z wędlinami i jest w tym przypadku dużo lepszym wyborem niż np. sałatka jarzynowa. Jeśli mamy ochotę sięgnąć po wędliny to tylko z sałatką pełną chrzanu.
Podkreśli smak wędlin i zachwyci każdego smakosza. Jej zaletą jest też łatwość i prostota przygotowania. Zrobisz ją w kilka chwil. Na Wielkanoc będzie jak znalazł. Pisaliśmy o patencie na mięciutkie kluski leniwe. Radziliśmy też, na jakim mięsie nigdy nie powinniśmy gotować rosołu.