Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Konsekwencje mogą być szkodliwe dla zdrowia
Jeśli chodzi o gotowanie rosołu, każda polska gospodyni ma swoje sekrety. Choć jest mnóstwo magicznych składników, można też znaleźć, by tak rzec, antyskładniki – dodatki, które nie tylko popsują rosół, lecz także mogą uczynić go niebezpiecznym dla zdrowia. Sekret leży w doborze mięsa.
Rosół – podstawa gotowania
Rosół to podstawa polskiej kuchni – jadamy go zarówno samodzielnie, jak i jako składnik niezliczonych dań i dodatków. Jest aromatyczny i pożywny, lecz także, co wiadomo nie od dziś, ma zbawienne efekty zdrowotne. Wiele z dobrych dla naszego organizmu składników pochodzi z mięsa.
Chodzi na przykład o kolagen, który wygotowuje się z choćby z tłustszej wołowiny, a który doskonale wpływa na śluzówkę i regenerację stawów. Są też aminokwasy, które pomagają na trawienie czy mikroelementy, których nasz organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania.
Lidl obniżył cenę kultowego produktu. Tak tanio jeszcze nie było Ta herbata szkodzi naszej wątrobie. Polacy piją ją częstoZakazane części rosołu
Wiele z tych dobroczynnych składników pochodzi z mięs, które stosujemy do rosołu. Zazwyczaj podstawowy pakiet to korpus z kurczaka, „porcja rosołowa” wołowiny, ewentualnie udziec czy szyjki indyka. Problemy zaczynają się jednak, kiedy – zwłaszcza kurczaka – dodamy w zbyt bogatej postaci.
O ile korpus kurczaka to świetna podstawa rosołu, jest tak tylko wtedy, kiedy pominiemy przy dodawaniu głowę, ogon i podroby. W nich kryć się mogą pasożyty, które zanieczyszczą rosół i uczynią go szkodliwym dla naszego zdrowia. Sklepowe porcje rosołowe nie zawierają tych elementów, ale jeśli uda nam się dostać „zdrowego, ekologicznego kurczaka” z zaprzyjaźnionego gospodarstwa, trzeba pamiętać, by się ich pozbyć.
Dobre mięso na kurczaka
Kiedy już upewnimy się, że nasza drobiowa porcja rosołowa nie zawiera niebezpiecznych elementów, warto zastanowić się, czym je zastąpić. Swoim pomysłem podzielił się kiedyś Karol Okrasa. Renomowany szef kuchni wzbogaca drobiowy rosół o kaczkę.
Okazuje się, że świetnym dodatkiem do rosołu są kacze uda. Połączone z korpusem z kurczaka, udkami i skrzydełkami dadzą niezwykły, aromatyczny bulion o głębokim kolorze. Kaczka, jeśli nie liczyć skóry, to chude mięso z dużą zawartością białka, a także doskonałe źródło składników mineralnych. Rosół z dodatkiem tych drobiowych elementów będzie jeszcze bogatszy niż zazwyczaj.
Wypróbuj też przepisy na obiad z makaronem z jednej patelni i zapiekankę z ziemniakami i karkówką.