Smakosze.pl Przepisy Żadne czekoladowe brownie. Moje proste blondie z malinami smakuje 100 razy lepiej
fot. youtube.com/mazprzygarach

Żadne czekoladowe brownie. Moje proste blondie z malinami smakuje 100 razy lepiej

25 grudnia 2024

Oto prosty przepis na szybkie ciasto z owocami.  Sprawdzi się na wyjątkowe okazje, ale tak naprawdę to dobre, codzienne ciasto, będące świetnym tłem dla dodatków i towarzyszem popołudniowej kawy. Nazywa się blondie, bo nawiązuje do znanego wypieku – brownie.

Ciasto z malinami

Blondie to przeciwieństwo brownie. Nazwa tego pierwszego, odpowiednik naszego murzynka , nawiązuje do bluźnierczej ilości czekolady, którą dodajemy do masy, tworząc pyszny, czekoladowy zakalec. Jak osiągnąć blondie (białaska?), czyli podobny deser, ale bez grama kakao?

To jasne, dość gęste ciasto maślane z białą czekoladą ma rzeczywiście nieco podobną strukturę jak brownie . Za efekt odpowiada dużo masła, które jest podstawą naszego wypieku. Deser wykańczają maliny – słodkie, kwasowe, kontrastowe i w smaku, i w kolorze.

Projekt bez nazwy-25.jpg
fot. youtube.com/mazprzygarach
Taką sałatkę podaję ostatnio na imprezy. Jest lepsza niż gyros i jarzynowa

Ciasto blondie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mąż przy garach. Autor również przygotowuje tam wersję z malinami , ale jako zastępstwo za nie poleca m.in. rabarbar . W sezonie na to niezwykłe warzywo warto wziąć pod uwagę ten wariant przepisu.

Składniki

  • 180 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 130 g mąki
  • 3 opakowania niesłodzonego budyniu waniliowego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 150 g malin (lub innych owoców)

Pieczemy blondie

Jeden z budyniów przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier. Pozostałe muszą być niesłodzone . Masło roztapiamy w rondelku lub kąpieli wodnej i studzimy.

W misce mikserem mieszamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając, by maślana masa dobrze się napowietrzyła. Do bazy dodajemy suche składniki: mąkę i pozostałe dwie torebki budyniu.

Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łopatką, by rozprowadzić składnik w masie . Całość wylewamy do formy do brownie.

Po wyrównaniu ciasta w foremce, układamy na nim owoce. Następnie przykrywamy wystudzonym budyniem i lekko wyrównujemy. Można też pomieszać budyń patyczkiem, by osiągnąć bardziej fantazyjny efekt.

Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Podajemy po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na chrupiące różyczki ziemniaczane i rosół po krakowsku .

blondie z malinami
fot. youtube.com/mazprzygarach
Puszysta bita śmietana wyjdzie nawet bez miksera. Wystarczy prosty trik
Ten przepis na sernik dostałam od koleżanki. Jeden szczegół mnie totalnie zachwycił
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy