Moja mama gotuje tylko rosół po krakowsku. Na 1 dodatek krzywi się pół Polski
Tradycyjny rosół to przeszłość. Koniecznie poznaj ten w wersji po krakowsku. Jeden dodatek zaskoczy, ale kiedy dodasz go do tej zupy, zapiejesz z zachwytu. Od teraz rosół będziesz podawać tylko z nim.
Rosół, czyli ulubiona zupa Polaków
O tym, że polska kuchnia jest najlepsza, nikogo nie trzeba przekonywać. Rekordy popularności biją nie tylko pierogi czy schabowy, ale też rosół. Nic dziwnego, bo zupa jest smaczna, ale jak zawsze można ulepszyć jej smak.
Jednym z takich sposobów jest przygotowanie tej zupy w wersji po krakowsku. Cały proces jest niezwykle prosty, ale istotny jest jeden składnik. O wszystkim dowiesz się z dalszej części artykułu.
Zjadł w Warszawie śniadanie za 6 zł. Ciężko uwierzyć, gdzie jest tak tanioRosół z tym dodatkiem smakuje obłędnie
Rosół po krakowsku jest wyśmienity dzięki jednemu dodatkowi. Okazuje się, że są to ziemniaki. Choć są sporym zaskoczeniem, w takim połączeniu są naprawdę świetne. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować także innych składników. Umieściliśmy je na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kurczak
- 200 g wołowiny
- 3 l wody
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 korzenie pietruszki
- ½ selera
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- sól
Rosół po krakowsku - przepis
Przygotowanie rosołu zacznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie umieść je w garnku. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalej wodą, a następnie doprowadź do zagotowania. A później zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę.
Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj. Do zupy dodaj wszystkie, ale bez ziemniaków i gotuj przez dwie godziny. Na koniec wyjmij warzywa, a zupę przypraw solą. Podawaj ją z ugotowanymi i rozbitymi ziemniakami, a będzie smakował doskonale.
Sprawdź także, co podać na kolację oraz dowiedz się, co zrobić z pomidorów.