Puszysta bita śmietana wyjdzie nawet bez miksera. Wystarczy prosty trik
Bitą śmietanę uwielbiają nie tylko najmłodsi smakosze. Jadamy ją bez dodatków lub z pysznymi deserami. Jak ubić śmietanę bez miksera? To wcale nie jest takie trudne, jak można, by myśleć.
Bita śmietana, czyli niebo w gębie
Bita śmietana powinna być sztywna, a zarazem leciutka jak piórko. Słodka, ale bez przesady. Każdy, kto ją uwielbia, ma o niej pewne wyobrażenie. Bita śmietana smakuje z lodami, ciastami i rozmaitymi deserami. Sama też jest nie lada rarytasem. Jednak jak ubić bitą śmietanę bez miksera?
To wydaje się dość trudne. Przecież urządzenia ubija ją zawsze na najwyższych obrotach. Jak sami mamy to zrobić? Potrzebujemy odpowiedniej techniki i kilku sprawdzonych trików. Podstawą jest wybór odpowiedniej śmietanki kremówki. Warto sięgnąć po tę o 30 lub 36% tłuszczu. Bez niej bita śmietana nie będzie miała odpowiedniej konsystencji.
Taką sałatkę podaję ostatnio na imprezy. Jest lepsza niż gyros i jarzynowaJak ubić śmietanę bez miksera?
Śmietanę musimy chłodzić co najmniej 12 godzin przed ubijaniem. Można skorzystać z trzepaczki, czy widelca. Przyda się nawet słoik. Należy wypełnić słoik śmietaną w ⅓ objętości. Potrząsamy nim energicznie aż do uzyskania puszystej konsystencji. To dobry sposób, gdy pod ręką nie mamy miksera.
Warto też pomyśleć o przyspieszeniu ubijania. W tym celu do śmietanki wsypujemy cukier puder lub wlewamy sok z cytryny. Cukier pomaga stabilizować masę, a sok z cytryny przyspiesza wiązanie śmietany. Trochę żelatyny sprawi, że utrzymamy kształt bitej śmietany i nie opadnie.
Proste triki warte wypróbowania
Opisane wyżej triki są skuteczne i gwarantują kulinarny sukces. Bita śmietana wychodzi puszysta, ma pożądany kształt i jest pyszna. Taki smakołyk zachwyci dzieci, ale też dorosłych. Teraz śmietanę ubijemy nawet bez miksera. Warto wiedzieć, że możemy wykorzystać ją do zup.
Pasuje nawet do wykwintnych dań z mięsem. Jednak najbardziej uwielbiamy ją z ciastami, deserami i lodami. Gofry, kawa czy koktajle też od razu nabierają smaku z bitą śmietaną. Dlatego warto od czasu do czasu ją przyrządzić. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób upiec delikatny jabłecznik. Polecaliśmy przepis na najlepszy sos do mięsa i pieczonych warzyw.