Żadne frytki i pieczone ziemniaki. Teraz hitem są duffinki
Lubimy przekąski z ziemniaków. Do jednych z ulubionych należą frytki i pieczone ziemniaki. Jednak teraz zostały wyparte przez zupełnie inny ziemniaczany przysmak. Dufinki stały się kulinarnym hitem, który warto przyrządzić w swojej kuchni.
Dufinki, czyli ziemniaki inaczej
Frytki i pieczone ziemniaki są lubianymi dodatkami do wielu dań obiadowych . Jadamy je też same i traktujemy jako przekąskę. Jednak ostatnio tak popularne frytki i pieczone ziemniaki zastąpiły dufinki. Są to smażone kulki ziemniaczane, które mają piękny złoty kolor.
Dufinki zachwycają smakiem, dlatego warto je przygotować w swojej kuchni. Są proste i z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Dufinki są hitem i wzbogacą smak każdego dania. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube urwisa_mama. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Jak zrobić dufinki?
Składniki:
- 600 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków
- 1 ½ łyżki mąki pszennej
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie dufinek zacznij od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych ziemniaków. Przełóż je do miski i dosyp mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki i wyrób masę.
Następnie formuj kuli i obtaczaj je w bułce tartej. W garnku rozgrzej olej i włóż kulki. Smaż je, aż się zarumienią. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Dufinki są gotowe do podania. Będą smakować całej rodzinie.
Dufinki doskonałe na rodzinny obiad
Dufinki smakują z daniami mięsnymi i surówkami. Będą pysznym dodatkiem podczas rodzinnego obiad. Z pewnością polubią go nie tylko duzi, ale też mali smakosze . Dufinki można też podać jako przekąskę i rozmaitymi dipami.
Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Cieszą oko, bo mają piękny złoty kolor. Warto przyrządzić je i zaskoczyć rodzinę. Dufinki będą pyszną alternatywą dla frytek i pieczonych zimniaków. Pisaliśmy o wyśmienitej sałatce na obiad. Polecaliśmy też patent Tomasza Strzelczyka na ziemniaki.
Źródło: YouTube/@urwisa_mama
Zdjęcia: screen YouTube/@urwisa_mama