Smakosze.pl Przepisy Żadne mleko i kefir. Najlepsze i najbardziej puszyste naleśniki wychodzą na tym składniku
Canva/@Merinka

Żadne mleko i kefir. Najlepsze i najbardziej puszyste naleśniki wychodzą na tym składniku

28 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziły ci się cienkie, jak kartka papieru naleśniki? Z tym przepisem zrobisz naprawdę puszyste naleśniki. Twoi domownicy, nie będą mogli wyjść z podziwu, jak ty to zrobiłaś.

Naleśnik cienki, czy gruby?

Pierwszy, zachowany przepis na naleśniki, pochodzi z szesnastowiecznej Francji. Włosi jednak uważają, że to oni są twórcami tego dania. Według nich do Francji naleśniki trafiły razem z florencką księżną - Katarzyną Medycejską, która wyszła za mąż za przyszłego króla Francji.

Nie wiadomo, czy pierwsze naleśniki były cienkie, czy grube. O ich wyjątkowości świadczy fakt, że można je spożywać zarówno na słono, jak i na słodko. O tym, czy naleśnik powinien być gruby, czy cienki zdecydujcie sami.

francuskie naleśniki.jpg
Canva/@Volodymyr Melnyk
Przepis na tę sałatkę przywiozłem rok temu z wakacji. Jest świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu

Wszystko za sprawą jednego składnika

Zazwyczaj naleśniki robi się z mleka. Do amerykańskich naleśników typu pancake trafia maślanka. W tym przepisie mleka prawie nie ma, a maślankę zastępuje się kwaśną śmietaną. To ona sprawia, że naleśniki są niezwykle lekkie i puszyste.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól

Jak zrobić ciasto na puszyste naleśniki?

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko oraz kwaśną śmietanę. Wsyp szczyptę soli. Za pomocą miksera połącz składniki. Ciasto na naleśniki musi mieć jednolitą masą, dlatego dopilnuj, aby nie powstały grudki.

Na patelni ogrzej olej. Sporą ilość ciasta rozlej na gorącą patelnię. Pamiętaj, że to ciasto jest gęstsze, niż na cienkie naleśniki, dlatego każdą ze stron smaż nieco dłużej i zachowaj ostrożność przy obracaniu. Podawaj z dżemem, czekoladą, serem lub miodem.

dżemy.jpg
Canva/@YES
Najgorszy sposób przechowywania chleba. Spleśnieje po 1 dniu
Kroję pomidory i pakuję do słoików z cebulą i ziołami. Zimą każdy mi dziękuje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy