Smakosze.pl Przepisy Żadne nóżki, 100 razy lepszą galaretę robię z innego mięsa. Podaję ją od lat, moja rodzina pieje z zachwytu
Fot. YouTube/Becia gotuje

Żadne nóżki, 100 razy lepszą galaretę robię z innego mięsa. Podaję ją od lat, moja rodzina pieje z zachwytu

23 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o zimnych nóżkach do galaretki. Do tradycyjnej galarety dodaję zupełnie inne mięso, a rodzina jest zachwycona. Przysmak z mojego przepisu smakuje jeszcze lepiej, a przygotowanie to pestka. Wypróbuj go, a już nigdy tego smakołyku nie przyrządzisz inaczej.

Zimne nóżki to przeszłość

Zimne nóżki w galarecie to przysmak, którego w Polsce nikomu nie trzeba przedstawiać. Danie sporą sławą cieszyło się przede wszystkim w epoce PRL-u, ale niektórzy nadal nie wyobrażają sobie bez niego imprez. Tak jest właśnie u mnie w domu. Galaretka wieprzowa towarzyszy spotkaniom w gronie rodziny i przyjaciół.

Przyrządzam ją nieco inaczej, niż głosi tradycyjny przepis . Wszystko przez zamianę najważniejszego składnika. Dzięki temu słynna meduza smakuje jeszcze lepiej, a domownicy nawet nie chcą myśleć o innym dodatku. O tym, na czym polega różnica, dowiesz się z dalszej części artykułu.

golonka z warzywami.jpg
Fot. YouTube/Becia gotuje
Buraczki na zimę według przepisu Kuronia. Prosto i smacznie

Z czego składa się galaretka wieprzowa?

Zwykłe zimne nóżki składają się przede wszystkim z mięsa z nóg wieprzowych. Z kolei ja przyrządzam galaretkę z golonki. To zdecydowanie smaczniejsza opcja, a w dodatku sam przysmak staje się bardziej treściwy. Oprócz mięsa w galaretce wieprzowej, tak jak w tej klasycznej, znajdują się także warzywa, które nadają całość odpowiedniego smaku. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału Becie gotuje , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • ½ selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 kg golonki wieprzowej
  • kilka liści świeżego lubczyku
  • kilka liści pora
  • 40 g żelatyny
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • liści natki pietruszki
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • pieprz
  • sól

Galaretka wieprzowa - przepis

Golonkę dokładnie umyj, a następnie przełóż do garnka. Dodaj obrane marchewki, serce, ząbki czosnku oraz korzeń pietruszki. Włóż także lubczyk i liście pora. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu, do momentu zawrzenia.

Wyciągnij warzywa, a golonkę dopraw solą pieprzem i gotuj ją przez chwilę. Następnie wyciągnij mięso, a dwa litry powstałego po gotowaniu wywaru przelej przez sitko do miski. Dodaj żelatynę i wymieszaj składniki. Odstaw ją, do zgęstnienia.

Marchew oraz korzeń pietruszki pokrój na kawałki. Do bulionówek wsyp kilka listków natki pietruszki, włóż po kawałku pojonego jajka, odrobinę groszku, kukurydzy. Dodaj także kawałki marchewki oraz korzenia pietruszki. Na koniec włóż pokrojone mięso golonki i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do całkowitego stężenia w lodówce, a później częstuj gości i patrz, jak im smakuje.

galaretka.jpg
Fot. YouTube/Becia gotuje
Żadne mrożenie, czy suszenie. Grzyby zachowają świeżość przez cały rok
Ten sernik pistacjowy to prawdziwy hit. Nie wymaga pieczenia i zawsze sie udaje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy