Smakosze.pl Przepisy Żadne pączki i faworki. W karnawale smażę oponki serowe
Fot. Shutterstock/RBagusdiani

Żadne pączki i faworki. W karnawale smażę oponki serowe

4 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już za kilka dni rozpocznie się karnawał, dlatego już teraz warto poznać przepisy na słodkie przekąski. Najlepszym, lecz nieco zapomnianym przysmakiem są oponki serowe. Przygotuj je w łatwy sposób i zaskocz domowników.

Oponki serowe na karnawał

Karnawał to czas rozpusty nie tylko w zabawie, ale i w jedzeniu. Na te kilka tygodni warto zapomnieć o diecie i cieszyć się ze spożywanych potraw, a w szczególności ze słodyczy. Wielu z nas przygotowuje na tę okazję pączki i faworki, ale o wiele lepszym przysmakiem są oponki serowe.

Z przepisem , który umieściliśmy poniżej, przygotujesz je nie tylko łatwo, ale i szybko. Ich delikatność oraz niepowtarzalny smak zachwycą każdego. Zrób je i o ich doskonałości przekonaj się sama.

twaróg.jpg
Fot. Canva/papkin
Te sklepy będą otwarte na 3 Króli. Jedyna szansa na zakupy w święto

Z czego składają się oponki serowe?

Jak sama nazwa wskazuje, oponki serowe składają się przede wszystkim z sera. W tym wypadku będzie to twaróg półtłusty. Niezbędne są także inne składniki, takie jak mąka, cukier czy jajka. O tym, jakie produkty do przygotowania ciasta na oponki są niezbędne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się podanych tam proporcji, a oponki wyjdą idealne.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  • 220 ml śmietany 12%
  • 1 l oleju
  • cukier puder

Przepis na oponki serowe

Twaróg zmiel i przełóż do miski. Wsyp przesianą mąkę i dodaj żółtka, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, cukier, śmietanę oraz spirytus. Składniki wyrób na jednolite i sprężyste ciasto. Podziel je na dwie części, a następnie rozwałkuj na 1,5 centymetra grubości.

Za pomocą szklanki wytnij okręgi. W środku każdego z nich wytnij otwór za pomocą kieliszka. Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej. Rozgrzej go i partiami smaż na nim oponki serowe. Na koniec osusz je za pomocą ręcznika papierowego i po wystygnięciu obsyp cukrem pudrem.

smażenie oponek.jpg
Fot. Canva
Biały nalot na kiełbasie to jasny znak. Nie każdy ma świadomość
Dodaj do mięsa mielonego i wstaw do piekarnika. Danie lepsze, niż pasztet
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy