Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do mięsa mielonego i wstaw do piekarnika. Danie lepsze, niż pasztet
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.01.2025 22:00

Dodaj do mięsa mielonego i wstaw do piekarnika. Danie lepsze, niż pasztet

mięso mielone
Fot. Canva/Aleksei Isachenko Photos

Większości z nas dobry domowy pasztet kojarzy się z pysznym smakiem, ale też dużą ilością wysiłku, który wchodzi w jego przygotowanie. Ten przepis na pieczeń rzymską zdecydowanie upraszcza sprawę. Zmieniamy w nim mięso mielone w danie podobne do pasztetu i równie pyszne, ale o wiele szybsze.

Szybki odpowiednik pasztetu

Zapiekane masy z mięsa mielonego, często z warzywami, to rzecz spotykana niegdyś często w naszej kuchni. Większość występuje pod nazwą klopsa lub klopsików. Ta wersja ma o wiele bardziej nobliwą nazwę: pieczeń rzymska.

Od innych postaci klopsa z mięsa mielonego, pieczeń rzymska różni się tym, że podajemy ją przeważnie na zimno, jak pasztet. Nadzienie z jajka na twardo, choć niezwykle łatwo je tam umieścić, wygląda efektownie. Dlatego, choć łatwo przygotować taki pasztet nawet na co dzień, pieczeń rzymska świetnie sprawdzi się jako danie na rozmaite ważne okazje.

klops w foremce
fot. Canva
Jedna z najzdrowszych ryb i do tego smaczniejsza niż dorsz. Teraz jest w promocji

Pieczeń rzymska z jajem

Zazwyczaj do pieczeni rzymskiej używa się mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowego. Można jednak przygotować je z drobiu, jak w tym przepisie. Mielone mięso indyka ma zupełnie inną strukturę niż czerwone, co jeszcze bardziej zbliży gotowe danie do pasztetu.

Składniki

  • ½ kg mielonego udźca indyka
  • 5 jajek
  • 1 biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy
  • 15 ml sosu sojowego
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Masło klarowane do smażenia
  • Bułka tarta

Nadziewany pasztet

4 jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Pora kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż por się zeszkli i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy surowe jajko, ok. 5 łyżek bułki tartej, chrzan i sos sojowy. Przyprawiamy. Przestudzonego pora siekamy i również dodajemy do farszu. Całość wyrabiamy dłońmi na kleistą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podłużną formę (ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka na twardo obieramy.

Do formy wykładamy połowę mięsnej masy. Na nią układamy jajka i delikatnie dociskamy. Przykrywamy pozostałym mięsem, upewniając się, że trafiło w zakamarki, i dociskamy.

Pieczeń rzymską smarujemy po wierzchu musztardą Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut. Po wyjęciu studzimy.

Wypróbuj też przepisy na napar z liści laurowych i klasyczne tiramisu.

pieczeń rzymska
fot. Canva