Biały nalot na kiełbasie to jasny znak. Nie każdy ma świadomość
Czy biały nalot na kiełbasie oznacza, że nie nadaje się ona do spożycia? Przed takim pytaniem staje niejedna gospodyni, która ma wątpliwości i zastanawia się, czy powinna wyrzucić taki produkt. Poznaj wyjaśnienie białego nalotu, a już nigdy nie będziesz mieć podobnych obiekcji.
Skąd bierze się biały nalot na kiełbasie>
Czasami po wyjęciu kiełbasy lub wędliny z lodówki okazuje się, że pojawił się na nich biały nalot. Wielu wpada w panikę i myśli, że produkty mięsne uległy zepsuciu i trzeba się ich, jak najszybciej pozbyć. Takie działanie nie do końca ma sens, bo najpierw trzeba poznać źródło występowania nalotu.
Powstaje on pod wpływem niskiej temperatury, przez którą na zewnątrz krystalizuje się białko oraz sól. Czy mimo tego, taka kiełbasa nadaje się spożycia?
Te gołąbki biją na głowę tradycyjną wersję. Sekret tkwi nie tylko w farszuNalot na mięsie a na kiełbasie
Niektórzy biały nalot mylą z pleśnią, która może pojawić się na mięsie. A to nie oznacza tego samego. Nalot na mięsie związany jest z rozwojem pleśni, która przybiera formę szarych, zielonych lub niebieskich plam. W dodatku towarzyszyć im może nieprzyjemny zapach. Mięso staje się wtedy oślizłe i klejące i nie należy go spożywać.
Czy można jeść kiełbasę z białym nalotem?
Kiełbasę z białym nalotem można spożywać na obiad, czy kolację, więc bez obaw. Szczególnie że w wyniku zwiększenia temperatury nalot może zniknąć. Czasami producenci kiełbasy wytwarzają ją w taki sposób, aby na powierzchni pojawił się nalot.
Jedną z takich kiełbas jest na przykład, zdobywająca w ostatnim czasie popularność kiełbasa fuet. Choć na pierwszy rzut oka wygląda tak, jakby była zepsuta, ma doskonały smak i aromat.
Sprawdź także jak wykorzystać w kuchni tabletki do zmywarki oraz dlaczego ogórki kiszone pleśnieją i są puste w środku.