Smakosze.pl Przepisy Żadne schabowe i mielone. W mojej rodzinie królują kotlety gyros
Fot.

Żadne schabowe i mielone. W mojej rodzinie królują kotlety gyros

23 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na wakacyjny obiad podaj kotlety gyros. Przy nich schabowe i mielone nie mają najmniejszych szans. Z tym przepisem przygotujesz je w łatwy i szybki sposób. Najważniejsze jest jednak to, że domownicy pokochają je od pierwszego kęsa.

Kotlety lepsze niż mielone i schabowe

Ulubionymi kotletami wszystkich Polaków są schabowe i mielone . U wielu goszczą one na obiad niemalże co tydzień. Czasami warto zmienić ulubione upodobania i spróbować czegoś nowego.

Dlatego poznaj przepis na kotlety gyros. Są ciekawą odmianą, a w dodatku pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Bez problemu przygotujesz te kotlety z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu.

pierś z kurczaka.jpg
Fot. Canva/kakyusei
Wlewam jogurt do płatków owsianych. Wszystkich zaskakuje, co z tego wychodzi

Tylko kilka składników

Do przygotowania kotletów gyros nie potrzebujesz zbyt wiele składników. Oprócz mięsa potrzebny jest także ser oraz inne niezbędne produkty. Wszystkie  niezbędne składniki umieszczono na poniższej liście. Przygotuj je wszystkie, a później zrób z nich te pyszne kotlety.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 120 g żółtego sera
  • ½ papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety gyros

Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka posiekaj na drobne kawałki. Przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą gyros. Cebulę oraz paprykę drobno posiekaj. Oba składniki zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj do nich mięso i podsmaż składniki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i drobno go posiekaj. Przełóż go razem ze startym na dużych oczkach tarki serem do mięsa. Wymieszaj składniki.

Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny. Wsyp pieprz, sól i wymieszaj za pomocą trzepaczki. Masę przełóż do mięsa i makaronu. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią masę i formuj z niej kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na słoty kolor. Podawaj je na obiad z ulubionymi dodatkami i gotowe. Sprawdź przepis na duffinki oraz wypróbuj przepis siostry Anastazji na jagodzianki .

papryka.jpg
Fot. Canva/SochAnam
Moja mama je tę zupę i schudła już 2 kg. Jest prosta i bardzo sycąca
Wypróbujesz przepis Kuronia i już nie odwiedzisz piekarni pod domem. Jego bułki wrocławskie biją inne na głowę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy