Smakosze.pl Przepisy Zalał nim kapustę i zrobił tanie i niebywale smaczne danie. Na obiad, jak znalazł
Screeny z filmu pochodzą z kanału Cookrate - Polska na YouTube

Zalał nim kapustę i zrobił tanie i niebywale smaczne danie. Na obiad, jak znalazł

1 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki z białej kapusty i kefiru są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Potrawę przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć na gorącym oleju. Placki są chrupiące, pełne smaku i naprawdę tanie. Będą idealne na obiad dla całej rodziny. Podaj je na przykład z sosem czosnkowym.

Z białej kapusty zrobimy nie tylko bigos, gołąbki, czy pyszne surówki do obiadu. Mało kto wie, że możemy przyrządzić z niej wyśmienite placki. Placuszki z kapusty są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Doprawione świeżymi ziołami dosłownie rozpływają się w ustach.

Placki z kapusty będą gotowe błyskawicznie. Poszatkowaną kapustę mieszamy z kefirem, jajkami i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Przygotowaną masę smażymy, jak placki ziemniaczane. Po kilku minutach smażenia są już gotowe do jedzenia.

Placki z kapusty podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny wymieszany z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Placki będą smakować doskonale z domowym sosem czosnkowym lub pieczarkowym. Zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate - Polska na YouTube.

Przepis na szybkie placki z białej kapusty

Składniki:

  • 400 g białej kapusty

  • 300 ml kefiru

  • 2 jajka

  • 4- 5 łyżek mąki pszennej

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka posiekanego koperku

  • łyżeczka soli

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki z kapusty i kefiru? Pyszny obiad będzie gotowy w kilka chwil

Poszatkuj drobno kapustę. Przełóż ją do miski, wsyp sól, wymieszaj i odstaw na 15 minut, odlej nadmiar wody. Do kapusty dodaj kefir, wbij jajka, wsyp proszek do pieczenia, posiekane zioła i 4 łyżki mąki.

Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wsyp kolejną łyżkę mąki pszennej i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Wykładaj masę na patelnię przy pomocy łyżki. Placki smaż kilka minut z każdej strony na rumiano.

Przygotuj również gołąbki bez zawijania . Są o wiele szybsze od tradycyjnej wersji potrawy i równie smaczne. Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą. Wszyscy będą zachwyceni.

placki z kapusty
Screen z filmu pochodzi z kanału Cookrate - Polska na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy