Zalał nim kapustę i zrobił tanie i niebywale smaczne danie. Na obiad, jak znalazł
Placki z białej kapusty i kefiru są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Potrawę przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć na gorącym oleju. Placki są chrupiące, pełne smaku i naprawdę tanie. Będą idealne na obiad dla całej rodziny. Podaj je na przykład z sosem czosnkowym.
Z białej kapusty zrobimy nie tylko bigos, gołąbki, czy pyszne surówki do obiadu. Mało kto wie, że możemy przyrządzić z niej wyśmienite placki. Placuszki z kapusty są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Doprawione świeżymi ziołami dosłownie rozpływają się w ustach.
Placki z kapusty będą gotowe błyskawicznie. Poszatkowaną kapustę mieszamy z kefirem, jajkami i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Przygotowaną masę smażymy, jak placki ziemniaczane. Po kilku minutach smażenia są już gotowe do jedzenia.
Placki z kapusty podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny wymieszany z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Placki będą smakować doskonale z domowym sosem czosnkowym lub pieczarkowym. Zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate - Polska na YouTube.
Przepis na szybkie placki z białej kapusty
Składniki:
-
400 g białej kapusty
-
300 ml kefiru
-
2 jajka
-
4- 5 łyżek mąki pszennej
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
łyżka posiekanego koperku
-
łyżeczka soli
-
pół łyżeczki czarnego pieprzu
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki z kapusty i kefiru? Pyszny obiad będzie gotowy w kilka chwil
Poszatkuj drobno kapustę. Przełóż ją do miski, wsyp sól, wymieszaj i odstaw na 15 minut, odlej nadmiar wody. Do kapusty dodaj kefir, wbij jajka, wsyp proszek do pieczenia, posiekane zioła i 4 łyżki mąki.
Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wsyp kolejną łyżkę mąki pszennej i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Wykładaj masę na patelnię przy pomocy łyżki. Placki smaż kilka minut z każdej strony na rumiano.
Przygotuj również gołąbki bez zawijania . Są o wiele szybsze od tradycyjnej wersji potrawy i równie smaczne. Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą. Wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zielona część pora już raczej nie wyląduje w koszu. Teraz robi się z niej hitową surówkę
-
Porównał ceny żywności w Biedronce i delikatesach “dla bogaczy”. Aż ciężko uwierzyć
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama