Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko
Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. A gdyby tak zrezygnować z zawijania farszu w kapustę? Taka wersja tradycyjnej potrawy też jest pyszna. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek koperku, który nadaje daniu nieziemskiego aromatu. Spróbujecie?
Przygotowanie tradycyjnych gołąbków polega na zawinięciu mięsno-ryżowego farszu w zmiękczone w gorącej wodzie liście kapusty. Ta czynności zajmuje całkiem sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Dlatego tym razem proponujemy wam wariant niewymagający żmudnej obróbki warzywa. Skusicie się?
Przepis na znakomite gołąbki bez zawijania
Składniki:
1 średnia główka kapusty
1 kg wieprzowego mięsa mielonego
3-4 ząbki czosnku
1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
2 większe cebule
200 g ugotowanego białego ryżu
4 jaja
1 duży pęczek koperku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
1 400 g passaty pomidorowej
400 g śmietany 36%
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
posiekany koperek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Gołąbki bez zawijania smakują lepiej niż klasyczne. Zrobicie je dużo szybciej
Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia kapusty. Następnie kroimy ją w kostkę i przenosimy do dużej miski. Solimy warzywo i dokładnie łączymy z przyprawą. Odsączamy płyn, który się pojawił.
Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przenosimy do kapusty, po czym dodajemy opłukany i rozdrobniony koperek, ugotowany ryż oraz mięso.
Wbijamy jaja i wsypujemy czosnek niedźwiedzi. Całość doprawiamy pieprzem. Z masy formujemy owalne kotlety i obsmażamy je na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę wraz ze śmietanką wlewamy do naczynia. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i podgrzewamy. Połową sosu wypełniamy naczynie żaroodporne, a następnie układamy na nim gołąbki. Wierzch pokrywamy pozostałą ilością mieszanki. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 55 minut.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na gołąbki. Podajcie je np. z ziemniaczanym farszem lub nadzieniem z dodatkiem soczewicy, a będzie równie pysznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę