Smakosze.pl
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

canva/minadezhda

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. A gdyby tak zrezygnować z zawijania farszu w kapustę? Taka wersja tradycyjnej potrawy też jest pyszna. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek koperku, który nadaje daniu nieziemskiego aromatu. Spróbujecie?

Przygotowanie tradycyjnych gołąbków polega na zawinięciu mięsno-ryżowego farszu w zmiękczone w gorącej wodzie liście kapusty. Ta czynności zajmuje całkiem sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Dlatego tym razem proponujemy wam wariant niewymagający żmudnej obróbki warzywa. Skusicie się?

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • 2 większe cebule

  • 200 g ugotowanego białego ryżu

  • 4 jaja

  • 1 duży pęczek koperku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 400 g passaty pomidorowej

  • 400 g śmietany 36%

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Gołąbki bez zawijania smakują lepiej niż klasyczne. Zrobicie je dużo szybciej

Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia kapusty. Następnie kroimy ją w kostkę i przenosimy do dużej miski. Solimy warzywo i dokładnie łączymy z przyprawą. Odsączamy płyn, który się pojawił.

Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przenosimy do kapusty, po czym dodajemy opłukany i rozdrobniony koperek, ugotowany ryż oraz mięso.

Wbijamy jaja i wsypujemy czosnek niedźwiedzi. Całość doprawiamy pieprzem. Z masy formujemy owalne kotlety i obsmażamy je na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę wraz ze śmietanką wlewamy do naczynia. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i podgrzewamy. Połową sosu wypełniamy naczynie żaroodporne, a następnie układamy na nim gołąbki. Wierzch pokrywamy pozostałą ilością mieszanki. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 55 minut.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na gołąbki. Podajcie je np. z ziemniaczanym farszem lub nadzieniem z dodatkiem soczewicy, a będzie równie pysznie.

Gołąbki bez zawijania też są smaczne

canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >