Zalety detoksu jaglanego
Kasza jaglana wypełniona jest sporą ilością białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Niewielka zawartość skrobi sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo lekkostrawny. Brak glutenu jest szczególną zaletą dla osób chorujących na celiakię - mogą oni bez problemu jeść kaszę jaglaną.
Detoks jaglany wykorzystuje właściwości oczyszczające kaszy, która wymiata z organizmu mnóstwo zalegających toksyn. Dodatkowo odkwasza ciało i umożliwia powrót do właściwego poziomu pH. Skorzystać może z niego praktycznie każdy, gdyż detoks jest bardzo bezpieczny.
Kasza jaglana w ramach detoksu
Założenie detoksu jest banalnie proste. Co 3 godziny spożywa się porcję jaglanego krupniku w taki sposób, aby jedynie nie odczuwać głodu. Czas trwania detoksu jest zależny od efektów, jakie chce się osiągnąć. Poza 24 godzinnym oczyszczaniem ludzie stosują nawet 21-dniowe kuracje. Wtedy jednak do diety dołącza się warzywa i owoce, a także źródła białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przygotowanie zupy jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności . Podane niżej składniki wystarczają na 6 porcji, a więc cały jeden dzień detoksu. Jeśli chcesz wydłużyć go, proporcjonalnie zwiększ ilość użytych składników.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.
Źródło: zia_shusha, Getty Images
Przepis na jaglany krupnik
Składniki:
-
4 marchewki
-
3 pietruszki
-
4 ziemniaki
-
3 ząbki czosnku
-
1,5 szklanki kaszy jaglanej
-
2,5 litra wody
-
sól
-
pieprz
-
majeranek
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
łyżka oleju
-
kawałek imbiru
Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą. Czosnek posiekaj drobno i podsmaż go na oleju. Ściągnij czosnek z patelni. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w równomiernej wielkości kostkę. Wrzuć je na rozgrzany olej.
Gdy warzywa przyrumienią się, wsyp do nich liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz imbir. Z powrotem wrzuć do środka czosnek i dodaj kaszę. Zalej składniki podgrzaną zawczasu wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień na średnią moc i gotuj 20 minut.
Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości możesz doprawić zupę solą i pieprzem. Podając zupę, ozdób ją garścią świeżo siekanego koperku. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; hellozdrowie.pl