Smakosze.pl Przepisy Zalety detoksu jaglanego
Canva.com (aviavlad, Getty Images)

Zalety detoksu jaglanego

30 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kasza jaglana wypełniona jest sporą ilością białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Niewielka zawartość skrobi sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo lekkostrawny. Brak glutenu jest szczególną zaletą dla osób chorujących na celiakię - mogą oni bez problemu jeść kaszę jaglaną.

Detoks jaglany wykorzystuje właściwości oczyszczające kaszy, która wymiata z organizmu mnóstwo zalegających toksyn. Dodatkowo odkwasza ciało i umożliwia powrót do właściwego poziomu pH. Skorzystać może z niego praktycznie każdy, gdyż detoks jest bardzo bezpieczny.

Kasza jaglana w ramach detoksu

Założenie detoksu jest banalnie proste. Co 3 godziny spożywa się porcję jaglanego krupniku w taki sposób, aby jedynie nie odczuwać głodu. Czas trwania detoksu jest zależny od efektów, jakie chce się osiągnąć. Poza 24 godzinnym oczyszczaniem ludzie stosują nawet 21-dniowe kuracje. Wtedy jednak do diety dołącza się warzywa i owoce, a także źródła białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przygotowanie zupy jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności . Podane niżej składniki wystarczają na 6 porcji, a więc cały jeden dzień detoksu. Jeśli chcesz wydłużyć go, proporcjonalnie zwiększ ilość użytych składników.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.

Źródło: zia_shusha, Getty Images

Przepis na jaglany krupnik

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 4 ziemniaki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej

  • 2,5 litra wody

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • łyżka oleju

  • kawałek imbiru

Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą. Czosnek posiekaj drobno i podsmaż go na oleju. Ściągnij czosnek z patelni. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w równomiernej wielkości kostkę. Wrzuć je na rozgrzany olej.

Gdy warzywa przyrumienią się, wsyp do nich liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz imbir. Z powrotem wrzuć do środka czosnek i dodaj kaszę. Zalej składniki podgrzaną zawczasu wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień na średnią moc i gotuj 20 minut.

Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości możesz doprawić zupę solą i pieprzem. Podając zupę, ozdób ją garścią świeżo siekanego koperku. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; hellozdrowie.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy