Smakosze.pl Dieta Zalety herbaty z korzenia pietruszki
Canva.com / pompi

Zalety herbaty z korzenia pietruszki

25 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wiele niepozornych składników spożywczych skrywa sekrety. Korzeń pietruszki, również należy do tego grona. Warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze. Co możemy zyskać za sprawą naparu z korzenia pietruszki?

Pietruszka w trosce o zdrowie

Bez wątpienia pietruszka jest istotnym składnikiem wielu smakołyków. Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, na bazie tego warzywa . Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom prozdrowotnym pietruszki.

Pietruszka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Z pewnością powinna ona często gościć w naszej codziennej diecie . Lista składników odżywczych mówi sama za siebie. Trzeba przyznać, że jest imponująca. Co skrywa w sobie pietruszka?

  • Witamina C

  • Witamina A

  • Witamina E

  • Witamina B6

  • Kwas foliowy

  • Tiamina

  • Ryboflawina

  • Niacyna

  • Wapń

  • Żelazo

  • Magnez

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Cynk

  • Mangan

Nie można zapomnieć również o tym, że pietruszka dostarcza nam sporo błonnika, który wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego . Dzięki niemu możemy, chociażby uniknąć uporczywych zaparć. Jak pietruszka wpływa na zdrowie?

(Canva.com / Mallivan)

Obok zalet pietruszki nie da się przejść obojętnie

Pietruszka wykazuje właściwości przeciwzapalne i rozluźniające. Za jej sprawą możemy także pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu . Sprawdza się on również jako wsparcie procesów trawiennych. Z kolei moczopędne działanie może nas uchronić przed powstaniem kamieni nerkowych.

Pietruszka może być jadana na surowo. Jednak najlepiej sprawdzi się napar na jej bazie. Wspiera on odporność i pracę układu nerwowego. W związku z tym warto sięgnąć po nią teraz, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje . Oczywiście nie zastąpi on konsultacji z lekarzem.

Napar z korzenia pietruszki

Pietruszkowa herbata jest prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Na początku musimy obrać i drobno posiekać korzenie. Umieszczamy je w garnku z wodą. Całość gotujemy przez około 30 minut .

Napar jest gotowy do wypicia po odcedzeniu. Osoby, które chcą z jego pomocą pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny pijać go przed posiłkami, ponieważ napój zmniejsza łaknienie. Warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze należy jadać po pięćdziesiątym roku życia .

Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia; Sekrety Zdrowia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy