Smakosze.pl Przepisy Zalewam szynkę galaretą. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dania
Fot. YouTube/Opolanką Kasia w Kuchni

Zalewam szynkę galaretą. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dania

19 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na niezwykłą szynkę w galarecie. Jej smak i wygląd zachwyci każdego. Przepis i przygotowanie jest niezwykle proste, a samo obłędny. Poznaj przepis i zrób to danie na Wielkanoc.

Zaskakujące danie na Wielkanoc

Dla mnie święta wielkanocne nie istnieją bez tych roladek w galarecie. Są niezwykłe w smaku. Składniki zamknięte w galaretce to doskonały pomysł. Dzięki temu roladki wyglądają niezwykle, a w dodatku są bardzo sycące.

Zrób je na Wielkanoc z tego przepisu i zaskocz gości. Będą podziwiali nie tylko danie, ale także twoje zdolności kulinarne. Licz się z tym, że będą prosili o dokładkę.

składniki na roladki.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Zapomnij o jajecznicy. Teraz śniadaniowym hitem są jajka Benedict

Nie zapomnij o tym

Składniki, których będziesz potrzebować, jest niewiele, a w dodatku nie są drogie. To sprawia, że to pyszne danie na Wielkanoc zrobisz za grosze. Spójrz na listę poniżej i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Podobny przepis znajdziesz na kanale Opolanka Kasia w Kuchni , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 800 ml bulionu wołowego
  • 30 g żelatyny
  • 4 jajka
  • 1 marchew
  • 4 ogórki konserwowe
  • 150 g twojej ulubionej szynki
  • starty chrzan

Przepis na szynkę w galarecie

Żelatynę rozpuść w wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Bulion zagotuj, a następnie wlej do niego żelatynę. Zamieszaj i pozostaw do wystygnięcia.

Z galarety zbierz nadmiar tłuszczu. Marchew obierz, umyj i ugotuj do miękkości.  Jajka ugotuj na twardo. Ogórki i marchew pokrój w słupki. Ugotowane jajka przekrój na ćwiartki.

Każdy plaster szynki posmaruj chrzanem, a następnie ułóż na nich kawałek marchewki, ogórka oraz jajka. Zwiń je w rulony i ułóż na półmisku. Obok roladek możesz ułożyć resztę pokrojonej w plastry marchewkę oraz jajka. Tak przygotowane roladki zalej bulionem z dodatkiem żelatyny. Odstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Na koniec wystarczy kroić na kawałki i gotowe.

szynka.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni
To najlepszy przepis na sernik z rosą. Zawsze wychodzi idealnie, cała rodzina się nim zachwyca
Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety francuskie biją je na głowę, musisz ich spróbować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy