Smakosze.pl Przepisy Zamiast barszczu ugotuj z buraków kremową zupę. Zachwyci Cię doskonałym smakiem
canva/ gbh007

Zamiast barszczu ugotuj z buraków kremową zupę. Zachwyci Cię doskonałym smakiem

18 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Znudził Ci się klasyczny barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami? Ugotuj zupę z buraków w formie gęstego kremu. Krem jest niezwykle aromatyczny, a dzięki dodatkom ma niepowtarzalny smak. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad.

Zupę z buraków gotuję na bulionie warzywnym lub rosole, jeśli zostanie z poprzedniego obiadu. Dzięki temu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupa gotowana na domowym bulionie jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Będzie więc idealna na obiad w chłodne, jesienne dni.

Do zupy z buraków dodaję również jabłko. Owoc ten wzmacnia smak warzyw i dodaje kwaskowego posmaku. Przesmażony na maśle z czosnkiem i cebulą jest niezbędnym dodatkiem do aromatycznego kremu z pieczonych buraków. Zupę podaję głównie z koperkiem i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.

Czasem przygotowuję również domowe grzanki czosnkowo-ziołowe (w tym celu wykorzystuję lekko czerstwe pieczywo), groszek ptysiowy, prażone pestki słonecznika lub dyni. Zupa z buraków podana z każdym dodatkiem smakuje fantastycznie i błyskawicznie znika z talerzy. To jedna z naszych ulubionych, jesiennych zup.

Przepis na aromatyczną zupę z buraków pieczonych

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 l bulionu warzywnego

  • duże jabłko

  • 4 ząbki czosnku

  • cebula

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • śmietana 18% do podania

  • posiekany koperek do podania

Jak zrobić zupę z buraków w innym wydaniu? Krem zachwyci każdego smakosza

Nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra-dół. Buraki umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika, piecz około 45 minut. Potem ostudź je i obierz ze skóry.

Czosnek i cebulę posiekaj, jabłko obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Na większej patelni zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj czosnek, jabłko i smaż kilka minut.

Dodaj pokrojone buraki i smaż jeszcze chwilę, następnie przełóż do garnka. Wlej gorący bulion i zagotuj. Potem zupę zblenduj na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.

Przygotuj również wyśmienite kotlety z buraków , są lepsze od mielonych. Do obiadu doskonale sprawdzi się również jesienna surówka z dodatkiem orzechów .

Zupa z buraków
canva/modesigns58

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniamagdaleny

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy