Zamiast barszczu ugotuj z buraków kremową zupę. Zachwyci Cię doskonałym smakiem
Znudził Ci się klasyczny barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami? Ugotuj zupę z buraków w formie gęstego kremu. Krem jest niezwykle aromatyczny, a dzięki dodatkom ma niepowtarzalny smak. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad.
Zupę z buraków gotuję na bulionie warzywnym lub rosole, jeśli zostanie z poprzedniego obiadu. Dzięki temu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupa gotowana na domowym bulionie jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Będzie więc idealna na obiad w chłodne, jesienne dni.
Do zupy z buraków dodaję również jabłko. Owoc ten wzmacnia smak warzyw i dodaje kwaskowego posmaku. Przesmażony na maśle z czosnkiem i cebulą jest niezbędnym dodatkiem do aromatycznego kremu z pieczonych buraków. Zupę podaję głównie z koperkiem i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.
Czasem przygotowuję również domowe grzanki czosnkowo-ziołowe (w tym celu wykorzystuję lekko czerstwe pieczywo), groszek ptysiowy, prażone pestki słonecznika lub dyni. Zupa z buraków podana z każdym dodatkiem smakuje fantastycznie i błyskawicznie znika z talerzy. To jedna z naszych ulubionych, jesiennych zup.
Przepis na aromatyczną zupę z buraków pieczonych
Składniki:
-
1 kg buraków
-
1 l bulionu warzywnego
-
duże jabłko
-
4 ząbki czosnku
-
cebula
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
-
śmietana 18% do podania
-
posiekany koperek do podania
Jak zrobić zupę z buraków w innym wydaniu? Krem zachwyci każdego smakosza
Nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra-dół. Buraki umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika, piecz około 45 minut. Potem ostudź je i obierz ze skóry.
Czosnek i cebulę posiekaj, jabłko obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Na większej patelni zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj czosnek, jabłko i smaż kilka minut.
Dodaj pokrojone buraki i smaż jeszcze chwilę, następnie przełóż do garnka. Wlej gorący bulion i zagotuj. Potem zupę zblenduj na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.
Przygotuj również wyśmienite kotlety z buraków , są lepsze od mielonych. Do obiadu doskonale sprawdzi się również jesienna surówka z dodatkiem orzechów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchniamagdaleny