Smakosze.pl Przepisy Zanim wrzucę na patelnię, robię w ten sposób. W moim karpiu nie znajdziesz ani jednej ości
Fot.Canva

Zanim wrzucę na patelnię, robię w ten sposób. W moim karpiu nie znajdziesz ani jednej ości

12 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na święta można przygotować karpia bez ości? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że podczas smażenia zastosujesz sprawdzony sposób, dzięki któremu ryba będzie smaczna i chrupiąca. Poznaj go, a w tym roku podasz karpia, którego bez obaw spróbuje cała rodzina. Tym razem nic nie zostanie na półmiskach.

Wyborny karp bez ości

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Tę rybę uwielbia wielu Polaków, ale każdy zgodnie przyznaje, że ości, w tym gatunku jest o wiele za dużo. Utrudniają one konsumpcję, a w skrajnych wypadkach mogą być niebezpieczne. Czy istnieje sposób na pozbycie się ich z ryby?

Poszukaliśmy i okazuje się, że karp bez ości jest możliwy. Wystarczy go odpowiednio przygotować, a podczas smażenie większość ości ulegnie stopieniu. Sposób jest łatwy i co ważne – skuteczny. Zdjęcia oraz patent pochodzą z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI z serwisu YouTube.

nacinanie karpia.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Popularny dyskont wycofuje słodycze. Chodzi o uwielbiane przez dzieci kalendarze adwentowe

Karp bez ości dzięki przygotowaniu

Na święta można podać karpia bez ości, poprzez jego odpowiednie przygotowanie . Należy zacząć od właściwego pokrojenia filetu. Najpierw odetnij część od strony ogona. Chodzi o to, aby smażone kawałki były tej samej grubości.

Następnie wykonaj prostopadłe, w stosunku do dłuższego boku, nacięcia co kilka milimetrów . Mają dochodzić aż do skóry ryby, ale nie możesz doprowadzić do jej przekrojenia.

Po rozłożeniu kawałka naciętego karpia wygląda jak harmonijka . To dzięki temu rozgrzany olej przeniknie w głąb ryby i wytopi ości . Na koniec przypraw rybę solą oraz pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące i przystąp do smażenia.

Karp bez ości – jak smażyć?

Choć smażenie karpia nie jest zbyt trudne, podczas tej czynności należy pamiętać o kilku rzeczach . Po pierwsze, porządnie rozgrzej olej. Po drugie, smażenia rozpocznij od ułożenia go skórą do dołu. Dzięki temu zbyt duża ilość oleju nie przeniknie w mięso ryby .

Po trzecie, pilnuj czasu smażenia. Uznaje się, że karpia należy smażyć przez około 5-6 minut z każdej strony . Stosując wszystkie zasady, ryba będzie nie tylko smaczna, ale i pozbawiona ości. Wypróbuj metodę, a już zawsze będziesz przygotowywać ją w ten sposób.

Sprawdź także, gdzie zrobisz najtańsze zakupy na święta oraz dowiedz się, w jakie dni sklepy będą czynne przez Wigilią .

KARP.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Ta rolada co roku robi furorę na święta. Farsz to mistrzostwo świata
To ostatnia szansa na zrobienie zakupów. Tak będą otwarte sklepy przed świętami
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy