Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
Jeśli macie przesyt mięsa, mamy dla was tani pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Dzięki temu dodatkowi całość nabiera kremowej konsystencji, a ser przyjemnie się ciągnie. Potrawie nie brak smaku, bo ma wiele aromatycznych dodatków.
Dania z piekarnika są proste do przygotowania. Zwykle nie trzeba przy nich dużo pracować tylko pokroić i wymieszać kilka składników, a reszta robi się sama. Najwięcej czasu zajmuje bowiem pieczenie, co na szczęście nas nie obciąża. W tym czasie możemy zrobić np. surówkę do obiadu lub posprzątać w kuchni. Zatem do dzieła.
Receptura na zapiekankę z dużą ilością sera
Składniki:
-
ok. 50 dag ziemniaków
-
3/4 szklanki śmietanki kremówki
-
3/4 szklanki mleka
-
2 ząbki czosnku
-
tymianek
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
1 łyżeczka masła
-
10 dag żółtego sera w kawałku
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Zalej je wodą i odstaw na kilka minut, by wypłukać z nich nadmiar skrobi. Potem ziemniaki odcedź i osącz.
Śmietankę i mleko wlej do rondelka. Dodaj też rozgniecione ząbki czosnku, trochę tymianku i gałki muszkatołowej. Podgrzej całość, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim połowę ziemniaków, oprósz je solą i pieprzem, posyp połową startego sera.
Ułóż drugą warstwę ziemniaków, znów oprósz je solą i pieprzem. Polej sosem śmietanowym, posyp pozostałym startym serem. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz całość ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz zapiekankę jeszcze ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym , a także na zapiekankę makaronową z pieczarkami i serem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki
-
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
-
Co zrobić z mięsa po rosole? Rozpływające się w ustach kotlety mielone jak u babci
Źródło: kukbuk