Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
canva/siims

Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad

17 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie przesyt mięsa, mamy dla was tani pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Dzięki temu dodatkowi całość nabiera kremowej konsystencji, a ser przyjemnie się ciągnie. Potrawie nie brak smaku, bo ma wiele aromatycznych dodatków.

Dania z piekarnika są proste do przygotowania. Zwykle nie trzeba przy nich dużo pracować tylko pokroić i wymieszać kilka składników, a reszta robi się sama. Najwięcej czasu zajmuje bowiem pieczenie, co na szczęście nas nie obciąża. W tym czasie możemy zrobić np. surówkę do obiadu lub posprzątać w kuchni. Zatem do dzieła.

Receptura na zapiekankę z dużą ilością sera

Składniki:

  • ok. 50 dag ziemniaków

  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • tymianek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 1 łyżeczka masła

  • 10 dag żółtego sera w kawałku

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Zalej je wodą i odstaw na kilka minut, by wypłukać z nich nadmiar skrobi. Potem ziemniaki odcedź i osącz.

Śmietankę i mleko wlej do rondelka. Dodaj też rozgniecione ząbki czosnku, trochę tymianku i gałki muszkatołowej. Podgrzej całość, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim połowę ziemniaków, oprósz je solą i pieprzem, posyp połową startego sera.

Ułóż drugą warstwę ziemniaków, znów oprósz je solą i pieprzem. Polej sosem śmietanowym, posyp pozostałym startym serem. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz całość ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz zapiekankę jeszcze ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym , a także na zapiekankę makaronową z pieczarkami i serem .

żółty ser
canva/gresei

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy