Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki
Młoda kapusta jest zdrowa i pełna smaku. Warto po nią sięgnąć właśnie teraz — gdy trwa sezon. Tomasz Strzelczyk zdradził dwa pomysły na wyjątkowo pyszne odsłony tego warzywa. Są proste w przygotowaniu — każdy sobie z nimi poradzi.
Kapustę w kuchni można wykorzystać na różne sposoby. Młode główki idealnie smakują jako dodatek do obiadu — podany ze smakowitą zasmażką — a także solo w chrupiącej panierce z bułki tartej.
Pomysły na kapustę według Tomasza Strzelczyka
Znany z przyrządzania niebagatelnych potraw kucharz na swoim kanale YouTube - z którego również pochodzą zdjęcia ilustrujące przepisy - podzielił się dwoma sposobami na smakowitą młodą kapustę. Spróbujcie wersji zasmażanej i panierowanej i sprawdźcie, która wam bardziej smakuje.
Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1 główka młodej kapusty
100 ml wody lub bulionu warzywnego
1 większy ząbek czosnku
75 g masła lub 2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki pszennej
1 większy pęczek koperku
1 łyżka octu winnego
szczypta cukru lub odrobina syropu klonowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie młodej kapusty zasmażanej:
Główkę młodej kapusty oczyszczamy z zewnętrznych liści oraz twardego głąba. Szatkujemy ją i umieszczamy w dużym garnku wraz z wodą lub bulionem. Solimy, dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz oraz cukier. Na koniec wlewamy ocet.
Wszystko mieszamy, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy kapustę przez 10 do 15 minut. W rondlu roztapiamy masło. Podsmażamy na nim mąkę, starannie mieszając, aż do uzyskania jednolitej, pozbawionej grudek masy.
Zestawiamy z ognia. Kapustę mieszamy i dodajemy do niej posiekany koperek. Gdy będzie już prawie miękka, wlewamy do niej zasmażkę. Podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty, dokładnie mieszając. Podajemy do obiadu.
Chrupiąca kapusta w panierce
Składniki:
1 główka młodej kapusty
4 ząbki czosnku
3 jajka
2-3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
bułka tarta
olej rzepakowy
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie kapusty panierowanej:
Oczyszczoną z liści kapustę kroimy w ćwiartki. W garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i wrzucamy czosnek w łupinie, uprzednio go miażdżąc. Dodajemy kapustę i gotujemy ją przez 10 minut. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy do nich nieco soli i pieprzu, a następnie delikatnie je roztrzepujemy.
Wsypujemy również koperek. Odsączoną z wody kapustę studzimy. Na patelnię wlewamy porcję oleju i wrzucamy masło. Rozgrzewamy. W międzyczasie kapusty zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy je do zrumienienia.
Ze świeżo przyrządzoną młodą kapustę dobrze komponowały się będą ziemniaki z wody oraz grillowane szparagi. Można ją też zajadać z boczkiem w towarzystwie domowego chleba czy makaronu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA