Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki

Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki

Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę
Screeny z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Młoda kapusta jest zdrowa i pełna smaku. Warto po nią sięgnąć właśnie teraz — gdy trwa sezon. Tomasz Strzelczyk zdradził dwa pomysły na wyjątkowo pyszne odsłony tego warzywa. Są proste w przygotowaniu — każdy sobie z nimi poradzi.

Kapustę w kuchni można wykorzystać na różne sposoby. Młode główki idealnie smakują jako dodatek do obiadu — podany ze smakowitą zasmażką — a także solo w chrupiącej panierce z bułki tartej.

Pomysły na kapustę według Tomasza Strzelczyka

Znany z przyrządzania niebagatelnych potraw kucharz na swoim kanale YouTube - z którego również pochodzą zdjęcia ilustrujące przepisy - podzielił się dwoma sposobami na smakowitą młodą kapustę. Spróbujcie wersji zasmażanej i panierowanej i sprawdźcie, która wam bardziej smakuje.

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego

  • 1 większy ząbek czosnku

  • 75 g masła lub 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 większy pęczek koperku

  • 1 łyżka octu winnego

  • szczypta cukru lub odrobina syropu klonowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie młodej kapusty zasmażanej:

Główkę młodej kapusty oczyszczamy z zewnętrznych liści oraz twardego głąba. Szatkujemy ją i umieszczamy w dużym garnku wraz z wodą lub bulionem. Solimy, dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz oraz cukier. Na koniec wlewamy ocet.

Wszystko mieszamy, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy kapustę przez 10 do 15 minut. W rondlu roztapiamy masło. Podsmażamy na nim mąkę, starannie mieszając, aż do uzyskania jednolitej, pozbawionej grudek masy.

Zestawiamy z ognia. Kapustę mieszamy i dodajemy do niej posiekany koperek. Gdy będzie już prawie miękka, wlewamy do niej zasmażkę. Podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty, dokładnie mieszając. Podajemy do obiadu.

Chrupiąca kapusta w panierce

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 jajka

  • 2-3 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki masła

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie kapusty panierowanej:

Oczyszczoną z liści kapustę kroimy w ćwiartki. W garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i wrzucamy czosnek w łupinie, uprzednio go miażdżąc. Dodajemy kapustę i gotujemy ją przez 10 minut. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy do nich nieco soli i pieprzu, a następnie delikatnie je roztrzepujemy.

Wsypujemy również koperek. Odsączoną z wody kapustę studzimy. Na patelnię wlewamy porcję oleju i wrzucamy masło. Rozgrzewamy. W międzyczasie kapusty zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy je do zrumienienia.

Ze świeżo przyrządzoną młodą kapustę dobrze komponowały się będą ziemniaki z wody oraz grillowane szparagi. Można ją też zajadać z boczkiem w towarzystwie domowego chleba czy makaronu. Smacznego.

Młoda kapusta jest znakomita w wielu odsłonach
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA