Smakosze.pl

canva/Mariha-kitchen

Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przygotowanie zapiekanki to idealny pomysł na tani obiad. Co prawda wymaga nieco pracy, lecz dania wystarczy dla całej rodziny. Specjał na bazie ziemniaków, który dziś wam proponujemy, łączy sycące warzywo ze smakowitym sosem pomidorowym i mięsem mielonym, dzięki czemu posiłek staje się jeszcze bardziej pożywny. Jest przy tym niedrogi. Spróbujcie koniecznie — bliskim na pewno się spodoba.

Zapiekanki polecaliśmy wam już niejednokrotnie. Smakowity specjał z dodatkiem szpinaku czy kompozycja na bazie soczewicy z pewnością znalazły wielu fanów. Sycące i niedrogie danie z ziemniakami, mięsem mielonym i serem ma szanse dołączyć do tego grona. Zróbcie je przy najbliższej okazji, a z pewnością miło zaskoczycie całą rodzinę. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki na zapiekankę:
  • 7-8 średnich ziemniaków

  • 600 g mięsa mielonego od szynki

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos pomidorowy:
  • 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego

  • 600 ml gorącej wody

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 4 czubate łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Tani obiad nie powinien sprawić nikomu większych problemów podczas przygotowań. Na początku zaczynamy od sosu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo. Wlewamy wodę i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy.

Starannie łączymy go z pozostałymi składnikami. Mąkę mieszamy ze śmietaną, zabielamy nią sos. Całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, na koniec doprawiając sos.

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je w osolonej wodzie do czasu, aż będą półtwarde. Studzimy je. Obraną cebulę siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Porcjami wrzucamy mięso mielone i rumienimy je. Na koniec zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Układanie zapiekanki rozpoczynamy od pokrojenia ziemniaków w półcentymetrowe plastry.

Wypełniamy nimi dno natłuszczonego naczynia. Warzywo oprószamy pieprzem i wykładamy na nie połowę mięsnego farszu. Dodajemy po połowie porcji sosu pomidorowego i startego sera.

Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków i powtarzamy wspomniane wcześniej kroki, zużywając wszystkie produkty. Zapiekankę ziemniaczaną pieczemy około godziny bez przykrycia. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.

Zapiekanka ziemniaczana jest smaczna, tania i sycąca
Zapiekanka ziemniaczana jest smaczna, tania i sycąca

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >