Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami od Ewy Wachowicz. Tani i prosty obiad
Pawel Wodzynski/East News; canva/ivanmateev

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami od Ewy Wachowicz. Tani i prosty obiad

25 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co dziś upichcić? A może zapiekankę ziemniaczaną według pomysłu Ewy Wachowicz? Ten tani i prosty obiad, z pewnością was zaskoczy i na pewno wam posmakuje. Będzie też niezwykle sycący, bo oprócz ziemniaków zawiera także mięso i pomidory. Sekret specjału tkwi w soczystych klopsikach. Ewa Wachowicz wie co dobre.

Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie i smaczne danie. Ich bazą są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Dodajemy też do nich wędlinę i warzywa. Jednak Ewa Wachowicz wzbogaca zapiekankę klopsikami i zapieka ją w sosie pomidorowym. Prawda, że brzmi smacznie i zachęcająco?

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • świeże liście kolendry

  • 6 ugotowanych ziemniaków

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • bazylia

  • oregano

  • sól, pieprz

  • olej do formy

  • 10 dag startej mozzarelli

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz jajkiem i posiekaną kolendrą.

Do mięsa dodaj też trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej małe klopsiki.

Ziemniaki pokrój w plastry. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Ułóż w nim klopsy i poprzekładaj je plastrami ziemniaków ustawianymi na sztorc.

Pomidory z puszki dopraw do smaku bazylią, oregano i pieprzem. Masą zalej ziemniaki i klopsy. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 30 minut.

Potem posyp zapiekankę startą mozzarellą i piecz jeszcze 30 minut. Przed podaniem zapiekankę możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Po więcej inspiracji na pyszne zapiekanki zapraszamy do serwisu. Znajdziesz tu przepis na zapiekankę ziemniaczaną z serem i szynką , a także na zapiekankę ze szpinakiem .

klopsiki
klopsiki

Źródło zdjęcia: canva/Beeldbewerking Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy