Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami od Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News, canva/Fascinadora

Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami od Ewy Wachowicz

3 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na szybki obiad z prostych składników? Polecamy zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami od Ewy Wachowicz. Ziemniaki z pewnością masz w domowych zapasach, a i puszka rybek z pewnością znajdzie się gdzieś w kuchennej szafce. Połącz je razem, dodaj jeszcze kilka składników i zapiecz. Otrzymasz bardzo pożywne danie.

Rybki w puszce kojarzą się z wakacjami lub przekąską. Tymczasem Ewa Wachowicz uczyniła z nich dodatek do ciepłego dania. I jak się o tym zaraz przekonacie, całość doskonale smakuje, a zapiekanką naprawdę można się najeść.

Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków

  • 2 duże cebule

  • masło do formy

  • 1 puszka marynowanych szprotek

  • 100 ml mleka

  • 200 ml śmietany

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • 2 łyżki tartej bułki

  • biały pieprz, sól

Przygotowanie zapiekanki

Ziemniaki obierz, opłucz, pokój w plastry, a potem w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ziemniaki wymieszaj z cebulą, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

Rybki z puszki podziel na kawałki, dodaj do warzyw. Całość oprósz solą i białym pieprzem, wymieszaj.

Pozostały w puszce olej wymieszaj z mlekiem i śmietaną, a także skórką z cytryny. Miksturą polej zapiekankę, posyp ją tartą bułką.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Potrawę piecz ok. 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch ładnie się zrumieni.

Więcej inspiracji na pyszne zapiekanki znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy przepis na zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym , a także na zapiekankę z ryżu, kiełbasy i sera .

sardynki
sardynki

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy