Smakosze.pl Przepisy Zapiekany kalafior z serem
canva/LauriPatterson

Zapiekany kalafior z serem

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapiekanki są idealnym wyborem dla osób, które nie mają ochoty na długie i męczące gotowanie. Zapiekany kalafior z serem jest doskonały zarówno jako podstawowy posiłek, a także w formie dodatku do dania głównego. Tak przygotowany kalafior ma bardzo przyjemny smak i zachowuje swoją kruchość.

Kalafior jest wdzięcznym i uniwersalnym warzywem, z którego można wykonać wiele najróżniejszych dań. Osoby będące na diecie konsumują jego duże ilości, ponieważ jest niskokaloryczny, a do tego pełen wartości odżywczych, jak witaminy, minerały czy błonnik.

Oczywiście zapiekanka z dużą ilością sera i śmietany nie należy do dietetycznych propozycji, dlatego zalecamy umiar w jedzeniu. Od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na chwilę przyjemności - a nie ma nic lepszego niż gorący ser, który się ciągnie podczas jedzenia.

Przepis na zapiekany kalafior

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 100 g śmietany 18%

  • 2 łyżki masła

  • 3 jajka

  • 150 g sera żółtego

  • natka pietruszki

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • oregano

  • bazylia

Zacznij od umycia kalafiora pod bieżącą wodą i podzielenia go na pojedyncze różyczki. Wrzuć je do wrzącej i osolonej wody i gotuj je przez 5 minut . Następnie wyłów kalafiora z wody, odcedź go i odstaw do ostudzenia.

Do miseczki wbij jajka, dodaj śmietanę, roztopione i przestudzone masło, sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodką paprykę, bazylię oraz oregano. Wymieszaj go. Zetrzyj ser żółty na tarce i połowę dodaj do sosu.

Różyczki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej je sosem i posyp żółtym serem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i wsuń do jego wnętrza naczynie. Piecz całość przez 35 minut. Przed podaniem posyp zapiekankę świeżo siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko zrobić szare kluski według przepisu Ewy Wachowicz. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uzyskanie bardziej soczystego mięsa.

Zapiekany kalafior z serem

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy