Zapiekany kalafior z serem
Zapiekanki są idealnym wyborem dla osób, które nie mają ochoty na długie i męczące gotowanie. Zapiekany kalafior z serem jest doskonały zarówno jako podstawowy posiłek, a także w formie dodatku do dania głównego. Tak przygotowany kalafior ma bardzo przyjemny smak i zachowuje swoją kruchość.
Kalafior jest wdzięcznym i uniwersalnym warzywem, z którego można wykonać wiele najróżniejszych dań. Osoby będące na diecie konsumują jego duże ilości, ponieważ jest niskokaloryczny, a do tego pełen wartości odżywczych, jak witaminy, minerały czy błonnik.
Oczywiście zapiekanka z dużą ilością sera i śmietany nie należy do dietetycznych propozycji, dlatego zalecamy umiar w jedzeniu. Od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na chwilę przyjemności - a nie ma nic lepszego niż gorący ser, który się ciągnie podczas jedzenia.
Przepis na zapiekany kalafior
Składniki:
-
1 kalafior
-
100 g śmietany 18%
-
2 łyżki masła
-
3 jajka
-
150 g sera żółtego
-
natka pietruszki
-
szczypiorek
-
sól
-
pieprz
-
papryka słodka
-
oregano
-
bazylia
Zacznij od umycia kalafiora pod bieżącą wodą i podzielenia go na pojedyncze różyczki. Wrzuć je do wrzącej i osolonej wody i gotuj je przez 5 minut . Następnie wyłów kalafiora z wody, odcedź go i odstaw do ostudzenia.
Do miseczki wbij jajka, dodaj śmietanę, roztopione i przestudzone masło, sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodką paprykę, bazylię oraz oregano. Wymieszaj go. Zetrzyj ser żółty na tarce i połowę dodaj do sosu.
Różyczki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej je sosem i posyp żółtym serem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i wsuń do jego wnętrza naczynie. Piecz całość przez 35 minut. Przed podaniem posyp zapiekankę świeżo siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko zrobić szare kluski według przepisu Ewy Wachowicz. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uzyskanie bardziej soczystego mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker