Smakosze.pl
Szarlotka

canva/ola_p, Getty Images Signature

Banalnie prosta szarlotka bez pieczenia

5 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szarlotka nie jest trudnym w przygotowaniu ciastem, jednak wymaga odrobiny włożonego weń czasu. Na szczęście istnieje receptura, która pozwala wykonać wersję tego pysznego deseru bez konieczności pieczenia. Zamiast klasycznego spodu z kruchego ciasta sporządza się podstawę z herbatników, które smakują i wyglądają praktycznie tak samo, jak zwykły spód.

Szarlotka bez pieczenia pozwala nie tylko zaoszczędzić mnóstwo czasu, jest również jeszcze prostsza od klasycznego przepisu. Najwięcej pracy jest przy samych jabłkach, które na początku należy oporządzić, a następnie poddusić.

Kopytka

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?

CZYTAJ DALEJ

To na etapie gotowania jabłek ustala się ich grubość. Niektórzy preferują szarlotkę z dużymi kawałkami owoców, inni jedzą jedynie takie ciasto, w którym pojedyncze cząstki jabłek nie są wyczuwalne. To od ciebie zależy którą metodę wybierzesz.

Przepis na ekspresową szarlotkę bez pieczenia

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

  • 2 łyżki cynamonu

  • 125 ml wody

  • pół litra śmietany 30%

  • pół szklanki cukru pudru

  • 18 g żelatyny

  • 2 opakowania herbatników

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Zacznij od obrania jabłek ze skórki, umycia ich pod wodą, wycięcia gniazd nasiennych i pokrojenia na mniejsze kawałki, bądź starcia na dużych oczkach. Przełóż je do garnka, zalej wodą, dodaj cynamon i duś do momentu uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Następnie dodaj do musu galaretki i wymieszaj całość.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż jedną warstwę ciasteczek i rozsmaruj na nich połowę masy jabłkowej. Na niej ułóż kolejną warstwę ciastek i ponownie przykryj je gotowanymi jabłkami. Na nich ułóż ostatnią warstwę ciastek.

W wysokim naczyniu zacznij ubijać mikserem mocno schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania wsyp do niej cukier. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody i wlej ją do śmietany. Bitą śmietanę rozprowadź na powierzchni ciasta i zetrzyj na nią całą tabliczkę czekolady. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >