Smakosze.pl
Szare kluski Ewy Wachowicz

canva/Dar1930, Getty Images; LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News

Niezawodny przepis Ewy Wachowicz na uwielbiane szare kluski

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szare kluski są uwielbianym daniem, które wywołuje ogromną ilość wspomnień, szczególnie wśród starszych Polaków. Dawniej podawane były dzieciom, jako zamiennik obiadu czy kolacji. Ewa Wachowicz ma swój własny przepis na te pyszne ziemniaczane kluski. Jeśli chcesz powrócić do tamtych lat, niżej prezentujemy recepturę na jej wersję.

Jak sama wspomina Ewa Wachowicz, w jej rodzinnym domu szare kluski bardzo często gościły na stole. Wtedy przygotowywała je mama Wachowicz, która najczęściej podawała je ze skwarkami lub z mlekiem na słodko. Jak wy preferujecie jeść szare kluski?

Dzięki niewielkiej ilości łatwo dostępnych składników, a także wyjątkowo szybkiemu przygotowaniu, kluski stanowią idealny wręcz sposób na błyskawiczny obiad. W kilka minut można zrobić ciasto, dzięki czemu nie marnuje się zbyt wiele czasu na zbędną pracę w kuchni.

Przepis na szare kluski Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 600 g kartofli

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mąki

  • sól

  • wędzony boczek lub kiełbasa

Zacznij od pokrojenia wybranego mięsa w drobną kostkę i wrzucenia jej na suchą i zimną patelnię. Postaw ją na niewielkim gazie i zacznij wytapiać tłuszcz. Gdy sporo tłuszczu pojawi się na dnie patelni, a mięso zamieni w chrupiące skwarki, wyłów je na ręcznik kuchenny i odstaw do całkowitego ostudzenia.

wypieki z ciasta francuskiego

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nich nadmiar wody. Zbierz skrobie z soku po ziemniakach i dodaj do pulpy. Wbij do niej jajko, wsyp mąkę i dopraw solą. Wymieszaj ciasto i wyłóż je na płaskim talerzu.

W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Gdy zacznie się gotować, łyżką odcinaj kawałki ciasta. Gotuj je 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj ze wcześniej przygotowanym skwarkami. Smacznego.

Więcej przepisów na kluski ziemniaczane znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak zrobić kluski śląskie, a także tradycyjne kluski ziemniaczane.

Szare kluchy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewa-wkuchni.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >