Niezawodny przepis Ewy Wachowicz na uwielbiane szare kluski
Szare kluski są uwielbianym daniem, które wywołuje ogromną ilość wspomnień, szczególnie wśród starszych Polaków. Dawniej podawane były dzieciom, jako zamiennik obiadu czy kolacji. Ewa Wachowicz ma swój własny przepis na te pyszne ziemniaczane kluski. Jeśli chcesz powrócić do tamtych lat, niżej prezentujemy recepturę na jej wersję.
Jak sama wspomina Ewa Wachowicz, w jej rodzinnym domu szare kluski bardzo często gościły na stole. Wtedy przygotowywała je mama Wachowicz, która najczęściej podawała je ze skwarkami lub z mlekiem na słodko. Jak wy preferujecie jeść szare kluski?
Dzięki niewielkiej ilości łatwo dostępnych składników, a także wyjątkowo szybkiemu przygotowaniu, kluski stanowią idealny wręcz sposób na błyskawiczny obiad. W kilka minut można zrobić ciasto, dzięki czemu nie marnuje się zbyt wiele czasu na zbędną pracę w kuchni.
Przepis na szare kluski Ewy Wachowicz
Składniki:
600 g kartofli
1 jajko
4 łyżki mąki
sól
wędzony boczek lub kiełbasa
Zacznij od pokrojenia wybranego mięsa w drobną kostkę i wrzucenia jej na suchą i zimną patelnię. Postaw ją na niewielkim gazie i zacznij wytapiać tłuszcz. Gdy sporo tłuszczu pojawi się na dnie patelni, a mięso zamieni w chrupiące skwarki, wyłów je na ręcznik kuchenny i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nich nadmiar wody. Zbierz skrobie z soku po ziemniakach i dodaj do pulpy. Wbij do niej jajko, wsyp mąkę i dopraw solą. Wymieszaj ciasto i wyłóż je na płaskim talerzu.
W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Gdy zacznie się gotować, łyżką odcinaj kawałki ciasta. Gotuj je 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj ze wcześniej przygotowanym skwarkami. Smacznego.
Więcej przepisów na kluski ziemniaczane znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak zrobić kluski śląskie, a także tradycyjne kluski ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewa-wkuchni.blogspot.com Zapraszamy na nasz Instagram