Smakosze.pl Przepisy Zapomniany i pomijany składnik perfekcyjnej surówki. Całkowicie odmienia jej smak
canva/Mizina

Zapomniany i pomijany składnik perfekcyjnej surówki. Całkowicie odmienia jej smak

27 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Na obiad przygotowujesz smażoną rybę lub kotlety schabowe? Koniecznie podaj do nich surówkę z kiszonej kapusty. Kiszonka z dodatkiem pieprzu, cukru i cebuli smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na najlepszą surówkę z kapusty, smakuje jak z restauracji.

Surówka z kapusty kiszonej będzie idealnie doprawiona, kiedy dodasz do niej solidną porcję pieprzu. Przyprawa doskonale komponuje się ze wszystkimi surówkami i wzmacnia smak kiszonek i innych składników. Do surówki dodaj również cukier. Cukrem oprósz solidnie posiekaną cebulę.

Cebula doda surówce z kapusty kiszonej charakteru. Surówkę przygotuj z domowych przetworów. Jeśli nie masz w spiżarni kiszonki, zawsze sprawdzaj skład produktu na etykiecie. Kapusta z dodatkiem octu nie nadaje się do surówki, ponieważ ją zepsuje.

Nigdy nie płucz kiszonej kapusty pod bieżącą wodą. Woda wypłukuje witaminy i cenne wartości odżywcze, w tym kwas mlekowy. Płukana kapusta straci również swój smak. Aby surówka z kiszonej kapusty była wyraźna i pyszna, kiszonkę poszatkuj i odciśnij z soku.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty

  • jabłko

  • marchewka

  • pół cebuli

  • cukier

  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę lepszą niż z restauracji? Kluczowe są dwie czynności

Cebulę drobno posiekaj i oprósz cukrem, odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Nie płucz jej, a odciśnij sok. Płukanie pozbawi ją smaku i wartości odżywczych.

Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty razem z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Surówka lubi dużo pieprzu, uważaj jednak z solą, ponieważ kiszonka jest już doprawiona.

Surówkę przygotuj do ryby smażonej w panierce z płatków kukurydzianych. Surówka doskonale podkreśli również smak drobiu, wołowiny i wieprzowiny, w tym s chabowych według przepisu Magdy Gessler .

kiszona kapusta
canva/Ivanna Pavliuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy