Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych. Chrupiąca i soczysta zarazem
Wasza smażona ryba w panierce często rozpada się, a panier z niej spada lub nasiąka? Dzięki naszym prostym wskazówkom przygotujecie obiad bez przykrych niespodzianek. Zastosujemy m.in. płatki kukurydziane, które sprawią, że panierka nabierze przyjemnej chrupkości. Skusicie się na taki rarytas?
Smażona ryba w panierce smakuje najlepiej, gdy wewnątrz jest delikatna i soczysta. Jednocześnie panier, którym jest pokryta, powinien nie tylko pozostać na jej powierzchni po usmażeniu, ale też być złocisty i chrupiący. Znamy sposób na osiągnięcie takiego rezultatu.
Przepis na pyszną smażoną rybę w panierce
Składniki:
pół kilograma filetów z dorsza
1 duże jajo
pół szklanki płatków kukurydzianych
pół szklanki bułki tartej
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego koperku lub natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Zastanawiacie się jak przygotować smażoną rybę w panierce? Postawcie na dorsza i płatki kukurydziane
Filety z dorsza rozmrażamy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz wybranym suszonym ziołem. Rybę odkładamy na godzinę do lodówki.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy i łączymy je z bułką tartą w głębokim talerzu lub misce. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę pszenną i jajo. Kurzy nabiał roztrzepujemy widelcem.
Rybę obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce z płatkami, po czym smażymy ją na dobrze rozgrzanym oleju, najlepiej po 4 minuty z każdej strony. Ogień nie może być zbyt duży, by się nie spaliła. Gdy smażona ryba w panierce będzie złocista, zdejmujemy ja z patelni i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Inne smaczne przepisy na dania z rybą znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie pyszną recepturę na kotlety z ryby Jakuba Kuronia. Polecamy też niezawodny sposób na rybę z patelni bez panierowania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Kiedy dodawać mięso do rosołu? Bardzo łatwo o poważny błąd. Chwila nieuwagi i zupa będzie do niczego