Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mistrzowskie kotlety schabowe według Gessler. Jej rady warto zapamiętać
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.01.2023 11:34

Mistrzowskie kotlety schabowe według Gessler. Jej rady warto zapamiętać

Mistrzowskie kotlety schabowe według Gessler. Jej rady warto zapamiętać
canva/ grafvision, screen z filmu pochodzi z kanału Magda Gessler na YouTube

Magda Gessler zdradziła przepis na wyśmienite kotlety schabowe. Znana restauratorka moczy mięso w mleku i cebuli, następnie panieruje i smaży na domowym smalcu. Schabowe według jej receptury są soczyste i pełne smaku.

Kotlety schabowe najczęściej rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy i smażymy na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Magda Gessler kultową potrawę przyrządza w nieco inny sposób. Kotlety według jej przepisu będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad.

Do przygotowania kotletów schabowych wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Duży kawałek schabu pokrój w dość cienkie plastry i rozbij na duże, bardzo cienkie kotlety. Restauratorka mięso doprawia, zalewa mlekiem, dodaje cebulę i wstawia do lodówki na kilka godzin.

Gessler do smażenia kotletów schabowych wykorzystuje smalec domowej roboty. Tłuszcz zwierzęcy podkreśla smak mięsa, a kotlety są bardziej soczyste. Do panierki wykorzystaj nie tylko bułkę tartą i jajka. Kotlety obtocz również w mące, dzięki której bułka nie odklei się od schabu podczas smażenia.

Soczyste schabowe według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego bez kości

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mleka

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

Jak przygotować wyśmienite schabowe? Kultowe danie zachwyca smakiem

Każdy plaster schabu rozbij tłuczkiem na duży kotlet. Kotlety oprósz solą, pieprzem, przełóż do miski i zalej zimnym mlekiem. Dodaj pokrojone cebule i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Schab osącz, dokładnie osusz i każdy kawałek panieruj w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym smalcu na złoty kolor, smacznego.

Jak Magda Gessler gotuje rosół? Dowiedz się również, jak zrobić szybki i puszysty sernik według przepisu znanej restauratorki.

kotlety schabowe
canva/ iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: